doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bende van Venlo-leider overgeplaatst na wangedrag

Frenkie P., de leider van de Bende van Venlo, zit in een flinke spagaat

Vandaag verscheen Frenkie P., de leider van de Bende van Venlo, voor het eerste in een kwart eeuw weer in de openbaarheid. Waarom? Frenkie P. zit levenslang uit, en is daar eigenlijk wel een beetje klaar mee.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Still uit de film 'Van God Los', die gebaseerd is op de Bende van Venlo, met Tygo Gernandt als Frenkie P.

Bende van Venlo

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Frenkie P. zit inmiddels al 25 jaar achter de tralies. Hij werd veroordeeld voor de brute moorden die hij met 'zijn' bende van Venlo in 1993 en 1994 pleegde. Hij kreeg levenslang, maar wil daar nu vanwege 'recente ontwikkelingen' (eigen woorden) verandering in brengen. Vandaag was de zitting. En daaruit bleek, dat die vervroegde vrijlating nog helemaal zo makkelijk niet is. Frenkie P. zit namelijk in een wat lastig parket.

Onderzoek

Toegegeven, een vervroegde vrijlating krijg je niet zomaar. Het feit dat je je de afgelopen tijd binnen de gevangenismuren netjes gedragen hebt (iets wat in Frenkie P's geval volgens sommigen redelijk te wensen over laat) is verre van een garantie dat je dat eenmaal buiten ook zal doen. Er moet wel een gegronde reden zijn, en voldoende vertrouwen in het feit dat je je inmiddels ontpopt hebt tot een redelijk functionerend lid van de samenleving. Of nou ja, dat je in ieder geval niemand in die samenleving meer wat aan gaat doen. Om dat te bepalen is onderzoek nodig. En aan dat onderzoek moet je meewerken. Iets wat Frenkie P. niet gedaan heeft. En dat bemoeilijkt de zaak.

Pieter Baan Centrum

Frenkie P. is tijdens zijn detentie wel voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum geweest. Echter verliepen de gesprekken met de psychiater allesbehalve soepel, en werd het onderzoek vroegtijdig gestaakt. Over de daadwerkelijke toedracht van die moeizame voortgang lopen de verklaringen wat uiteen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Volgens het Pieter Baan Centrum heeft Frenkie P. zelf op een gegeven moment aangegeven niet verder mee te willen werken aan het onderzoek. Volgens Frenkie P. had dat te maken met het feit dat de psychiater hem 2 minuten heeft gezien, waarna hij dagenlang moest wachten op een nieuw gesprek, en heeft hij over de tijdsduur van enkele weken slechts 42 minuten met een psychiater gesproken: "Op een gegeven moment was ik er klaar mee, die man lag me niet. Deed raar."

Spagaat

En daar zit hem nou net de crux. Dat 'raar doen' (zoals Frenkie P. het noemt) had alles te maken met het feit dat er van Frenkie P. verlangd werd dat hij sprak over de moorden die hij met de Bende van Venlo gepleegd heeft. Echter: Frenkie P. ontkent tot de dag van vandaag zes van de zeven moorden waarvoor hij veroordeeld is te hebben gepleegd. En wil daar dus ook niet over praten.

En dat zorgt voor een flinke spagaat, want zonder nader onderzoek is kans op vrijlating uitgesloten. Oftewel: Frenkie P. beseft na vandaag dat hij wel mee móet werken aan een dergelijk onderzoek. Of hij dan ook een bekentenis af zal leggen is een tweede.

De uitspraak van de rechter volgt op 4 september.

Een still uit de film 'Van God Los', die gebaseerd is op de Bende van Venlo, met Tygo Gernandt als Frenkie P.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws