doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Jeugdbondscoach Martijn Reuser: 'Oranje kan wereldkampioen worden'

Martijn Reuser (45) had nooit de ambitie om trainer te worden. Inmiddels weet de oud-speler van onder meer Ajax wel beter. Als jeugdbondscoach – de laatste jaren van onder-15 en onder-16 – merkt hij bijna dagelijks dat er eigenlijk geen mooiere baan is.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Jeugdbondscoach Martijn Reuser: 'Oranje kan wereldkampioen worden'

Wat denk je: zijn we over tien jaar wereldkampioen?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Dat hangt van veel factoren af, maar dat er in Nederland veel talent rondloopt is wel duidelijk. Ik heb de laatste vijf jaar in ieder geval heel wat jongens voorbij zie komen van wie ik denk: dat kan weleens wat worden. Dus ja, de potentie is zeker aanwezig.”

Maar garantie heb je nooit. En al helemaal niet in het voetbal.

“Klopt. Dat heeft ook te maken in welke situatie zo’n speler komt. Hoe gaat zo’n jongen bijvoorbeeld met tegenslagen om? Maar ik ben er heilig van overtuigd dat we in Nederland een van de beste opleidingen van de wereld hebben.”

Toch hebben we niet zo lang geleden de boot gemist. Zo ontbrak Oranje onder meer op het laatste EK en WK.

“Toen hebben we inderdaad zitten slapen met z’n allen. Maar we zijn er gelukkig snel weer bovenop gekomen. Dat zie je niet alleen bij het Nederlands elftal, maar ook bij de jeugdelftallen. Neem onder-17. Dat team werd in 2019 niet alleen Europees kampioen, maar ook vierde op het WK.

Dat is natuurlijk geen toeval.”

De laatste jaren was je als bondscoach onder meer verantwoordelijk voor de 15-en 16-jarigen. Heb je de nieuwe Virgil, Frenkie, Memphis of Wijnaldum al zien lopen?

“Zonder namen te noemen: die heb ik inderdaad al gezien.

Anders win je, zoals we laatst met onder-16 deden, ook geen groot internationaal toernooi waar Duitsland, Colombia en Portugal onze tegenstanders waren. Dat zijn grote voetballanden, hoor.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Heeft dat ook met geluk te maken? Want op talent kun je niet trainen. Dat heb je of heb je niet.

“Je moet geluk hebben met extreme talenten. Want goede voetballers komen altijd wel bovendrijven. Ook bij ons. Al komt dat ook omdat we bij de KNVB heel goed samenwerken met de clubs. Daardoor krijg je het allemaal veel beter in kaart. Maar om nu ineens namen te noemen, dat heeft geen zin.”

Omdat het nog alle kanten op kan gaan?

“Ja. Ik heb dat zelf ook gezien.

In mijn carrière heb ik heel wat toppers voorbij zien komen die uiteindelijk geen topper werden. Zo-als ik ook genoeg jongens heb gezien van wie ik dacht: stop toch met voetbal. Maar die hadden uiteindelijk wel een fantastische carrière.”

Wat min of meer ook geldt voor Virgil van Dijk. Daar had ook niemand vier jaar geleden kunnen bedenken dat hij zo ver zou komen.

“Precies. Daarom is het ook zo belangrijk dat deze jongens de juiste begeleiding krijgen. En dan niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Het is niet voor niets dat we onze staf hebben uitgebreid met een mental coach. Dat is zo belangrijk.”

Je las zojuist een gratis preview. Benieuwd naar het volledige interview? Dat lees je in de Panorama van deze week of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws