doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Facebook komt met verbod op Zwarte Piet

‘Discriminerende stereotypen’ zijn vanaf nu niet meer toegestaan op social media-kanalen Facebook en Instagram. Deze nieuwe maatregelen worden toegevoegd aan de community-richtlijnen, zo maakt Facebook bekend.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Geen foto's van intochten met Zwarte Pieten meer

Verbod op Zwarte Piet

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In samenspraak met zestig organisaties heeft Facebook besloten om de community-richtlijnen omtrent discriminatie aan te passen. Er gelden twee nieuwe maatregelen. Zo wordt blackface, personen met een niet-donkere huidskleur zich zwart of donker schminken, en schadelijke Joodse stereotypen van social media verbannen. Facebook hoopt hiermee ‘discriminerende stereotypen’ te weren.

Zwarte Piet versus Roetveeg Piet

Afbeeldingen en video’s waarbij personen duidelijk zwarte schmink of andere attributen als pruiken of grote lippen zijn gebruikt om een blackface te creëeren worden van Facebook en Instagram verwijderd. Gebruikers kunnen een melding maken wanneer ze dergelijke content op social media tegenkomen. Medewerkers van Facebook beoordelen de content handmatig en verwijderen indien ze in overtreding zijn met de nieuwe richtlijnen. Een Piet zonder typerende blackface-kenmerken, zoals de Roetveeg Piet, is wel toegestaan.

Nieuwsartikelen

Nieuwsartikelen of de discussie over racistische stereotyperingen worden vooralsnog niet in de nieuwe maatregelen meegenomen. Per geval zal Facebook een afweging maken. In een verklaring laat Facebook verder weten het niet aanvaardbaar te vinden dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten op social media. “Sinterklaas is een feest voor iedereen. Facebook blijft daarom ook voortdurend in gesprek met belanghebbenden, om een platform te zijn en te blijven voor iedereen”, aldus Facebook.

Joodse stereotypen

Net als Zwarte Piet verbied Facebook ook Joodse stereotypen. Voorbeelden zijn spotprenten van Joden met haakneuzen of complottheorieën die beweren dat Joden de wereld regeren. Na een enkele melding wordt een bericht, foto of video door Facebook verwijderd. Na meerdere meldingen kan Facebook het account van de gebruiker in overtreding volledig verwijderen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws