Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moord Manon Seijkens: al 89 tips in Helmondse coldcasezaak

De politie heeft al 89 nieuwe tips ontvangen in het onderzoek naar de 25 jaar geleden vermoorde Manon Seijkens (8). Maandag zette het Openbaar Ministerie (OM) een podcast over de zaak online.

Manon Seijkens.

Vijfentwintig jaar. Zo lang leven de nabestaanden van Manon Seijkens al met het verlies van hun 8-jarige meisje en een groot aantal nog altijd onbeantwoorde vragen. Wat gebeurde er precies op 10 augustus 1995 en bovenal: wie is er verantwoordelijk voor de moord op Manon? Het meisje uit Helmond-Noord verdween toen ze buitenspeelde. Haar lichaam werd een half jaar later aangetroffen, begraven in een bosschage niet al te ver van haar ouderlijk huis. Ze was vermoedelijk eerst seksueel misbruikt en vervolgens om het leven gebracht. Bij Manons lichaam werd een paar damespumps aangetroffen.

Er zijn in het verleden drie verdachten aangehouden, maar de dader is nog altijd niet gepakt. Nu, in de zomer van 2020, volgen enkele ontwikkelingen zich echter snel op. Ten eerste heeft nieuw dna-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitgewezen dat een al eerder aangetroffen zwarte haar afkomstig is van een Oost-Aziatische man - wellicht de dader, al kan de haar ook behoren tot iemand in zijn omgeving of tot een (belangrijke) getuige. Het dna-onderzoek stelde zogeheten 'mitochondriaal dna' veilig. Een minder unieke vorm van dna, al kan het dus wel wat zeggen over de afkomst van de donor.

Voorts plaatste het Openbaar Ministerie maandag - precies 25 jaar na Manons verdwijning - een podcast over de zaak online. Die podcast, die je hier vindt, is inmiddels al duizenden keren beluisterd. En met enig resultaat: de politie meldt vandaag dat er al 89 tips binnen zijn gekomen. Plaatsing van de zaak op de Coldcasekalender in 2017 leverde geen doorbaak op.

We hopen dat de gouden tip er nu wel tussen zit.

Misdaad
  • Politie Nederland.