doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Premier Rutte streng in persconferentie: 'Jongeren, ik kijk naar jullie!'

Premier Rutte sprak het volk vermanend toe tijdens de persconferentie. En dan met name de jongeren: 'Niemand is onoverwinnelijk'.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6340afea4052d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6340afea4052d img{#fig-6340afea4052d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6340afea4052d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6340afea4052d img{#fig-6340afea4052d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6340afea4052d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6340afea4052d img{#fig-6340afea4052d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6340afea4052d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6340afea4052d img{#fig-6340afea4052d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Premier Rutte streng in persconferentie: 'Jongeren, ik kijk naar jullie!'

Je zou toch maar in 2020 eindexamen hebben gedaan en aan je studie beginnen.. Potdikkie. Dat is een domper van het formaat Ajax - Tottenham. Want premier Rutte maakte korte metten met de prille hoop van mening aspirant-koorlid: er komen dit jaar geen introductie-fissa's. Louter informatieve bijeenkomsten, zonder alcohol, en om 22:00 gaat het licht uit. Met een goeie reden wel: we zitten met z'n allen nog steeds in een wereldwijde pandemie. Al lijken we dat soms even vergeten te zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Eigen verantwoordelijkheid

Want dat was eigenlijk de strekking van de persconferentie van vanavond: onthoud eventjes, lieve mensen, dat het coronavirus nog steeds alive and kicking is, en niet ineens z'n biezen heeft gepakt omdat wij het zat zijn en gewoon lekker naar Kroatië op vakantie willen. Of de kroeg in, met honderd man.

Neen, het virus waart nog steeds rond, en de besmettingen lopen op. Op zich logisch, want we hebben te maken met versoepelingen, maar premier Rutte was heel duidelijk: als we niet weer in een verplichte lockdown willen, zullen we echt iets harder ons best moeten doen. En dan vooral jongeren, zo liet Rutte weten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Niet naar je oma

Die zouden zich namelijk massaal niet aan de coronaregels houden, omdat ze ervan overtuigd zijn dat het virus hen niet treft. Dat ze vanwege hun jonge leeftijd immuun zijn. Maar, zo onderstreepte Rutte, niemand is onoverwinnelijk. Ook jongeren niet. En hun oma's en opa's al zeker niet. Dus, wat herhaalde premier Rutte vanavond drie keer in zijn speech?

"Jongeren, neem jullie verantwoordelijkheid. Als je van jezelf weet dat je je niet aan de regels hebt gehouden, blijf dan weg bij kwetsbare personen en ouderen. Ga niet bij je oma op visite, want jij mag wellicht geen klachten hebben, je kan het virus wel overdragen. Dus hou je aan de regels, en doe je dat niet, zorg ervoor dat je geen anderen besmet." Duidelijk verhaal toch?

Veranderingen

Gaan er voor de 25-plussers onder ons nog dingen veranderen? Ja, maar geen enorm ingrijpende maatregelen. We gaan op dezelfde voet verder, met hier en daar wat aandachtspuntjes. En die luiden:

  • De introductieweken voor studenten gaan vooral online plaatsvinden. Informatiebijeenkomsten mogen, feestjes niet.
  • In de horeca moeten gasten hun contactgegevens achterlaten, om eventueel contactonderzoek na een besmetting te vereenvoudigen
  • Op Schiphol laten terugkerende reizigers uit risicogebieden zich testen. Wie dit niet doet moet 2 weken in zelfquarantaine.
  • Bestuurders mogen op lokaal niveau extra maatregelen invoeren, zoals een mondkapjesplicht, of het afschaffen van publiek bij sportwedstrijden
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws