doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Huiveren in Honduras: 'Achter de tralies wacht de hel'

Bier, schnapps en steekwonden: de Noord-Hollandse campingmoord

Midden jaren negentig loopt een avondje drinken van een Duitse vriendengroep op een Nederlandse camping totaal uit de hand.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bier, schnapps en steekwonden: de Noord-Hollandse campingmoord

De ochtend na een avondje zuipen op een Noord-Hollandse camping ligt de 42-jarige Duitser Peter Teschke doodgestoken voor zijn tent. Zijn schoonzoon wordt veroordeeld, maar die strijdt ruim 25 jaar later nog steeds tegen dat vonnis. Er zijn nu nieuwe aanwijzingen dat de dader mogelijk iemand anders is: een man uit dezelfde vriendengroep.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het is een verklaring, opgeschreven met balpen, in het Duits, in een dagboek uit midden jaren negentig.

Toch kan die verklaring er wellicht mede voor zorgen dat er een Nederlandse gerechtelijke dwaling aan het licht komt. Het gaat om de veroordeling van Frank Vick, uit het Duitse Bottrop, die midden jaren negentig werd veroordeeld voor de moord op zijn schoonvader, die doodgestoken werd gevonden voor zijn tent in het Noord- Hollandse Petten. Frank Vick zegt nog altijd onschuldig te zijn. Onschuldig aan de campingmoord van Petten. “Ik heb in 1994 bekend dat ik mijn schoonvader heb vermoord,” zegt Vick. “Maar ik heb het niet gedaan. Ik ben onschuldig.”

Twee steekwonden

Het is zomer, en 2 juli 1994 belooft een knalhete dag te worden. Maximumtemperatuur van dertig graden, geen druppeltje neerslag, de zon zal vrijwel de hele dag in de lucht te zien zijn. Ideaal voor een camping, tegen de duinen aan, zoals camping Corfwater in het Noord- Hollandse Petten. Maar die dag zal er over de kampeerplekken de schaduw van de dood komen te hangen.

Als de zon een halfuurtje op is, om 06.01 uur, draait de campinghouder naar 0611, het alarmnummer. De agent noteert:

“Zwaargewonde of reeds overleden man ligt nabij camping Corfwater.” De politie gaat er meteen op af. Op veld G van de camping staan twee tenten. Voor de grootste ligt een man, die duidelijk dood is, tegen een windscherm aan. Hij heeft twee steekwonden, en zijn hemd is aan de voorzijde gescheurd en doordrenkt met bloed. Het is Klaus Peter Teschke, uit het Duitse Bottrop, 42 jaar oud. Hij was in Nederland op vakantie met een vriendengroep: drie mannen en twee vrouwen, allemaal Duitsers. Een van hen is Frank Vick, de schoonzoon van het slachtoffer. Hij moet zijn vriendin gaan bellen dat haar vader dood is, vermoord. Frank Vick wordt uiteindelijk veroordeeld voor de moord op zijn schoonvader. Hij krijgt vijf jaar cel. Maar Frank roept al jaren dat hij het niet heeft gedaan. En er zijn nu nieuwe aanwijzingen dat de dader mogelijk iemand anders is, dat de Nederlandse politie fouten heeft gemaakt in het onderzoek. Wie Peter Teschke dan vermoord heeft? Het lijkt erop dat het gaat om iemand uit dezelfde Duitse vriendengroep.

Op vakantie naar de Hollandse kust. Dat was het idee van het groepje Duitsers dat op 1 juli vertrekt richting Nederland. De sfeer zit er goed in. De groep van zes mensen rijdt met twee auto’s naar het kleine landje met al dat water eromheen. Peter Teschke gaat op weg naar de Nederlandse camping met zijn schoonzoon Frank Vick. Daarnaast is er een stelletje mee op reis, Andreas en Marion. Ook Marions dochter Jessica is erbij. De laatste man in het gezelschap is Gunther L. Vakantie betekent drinken. Althans, daar lijkt het op, want gedronken wordt er die avond. Nadat de tent is opgezet, loopt iedereen behalve Peter Teschke naar het dorp, eerst nog richting de snackbar, voor een goede bodem. Als de friettent dicht blijkt te zijn, gaat het gezelschap met een lege maag rondom de campingtafel zitten. Dan maar bier en schnaps. Het wordt een met alcohol doordrenkte nacht. De een na de ander gaat naar bed, slapen. En als de nacht verdwijnt, is Peter Teschke dood.

Wat is er gebeurd op die met alcohol doordrenkte campingavond? En wie heeft Peter Teschke vermoord? De politie begint al snel met het opnemen van de verklaringen. Daaruit blijkt dat het Frank Vick is die als laatste samen met zijn schoonvader is blijven drinken. Daarna verklaart in ieder geval niemand Peter Teschke meer in leven te hebben gezien.

In broek gepoept

De politie verhoort tijdens die warme julidagen zo’n beetje de hele camping. Het blijkt een krankzinnige campingavond te zijn geweest, waar een groot aantal Duitsers ladderzat is geworden. Uit de verklaring die Gunther L. aflegt blijkt bijvoorbeeld dat hij zo dronken was dat hij de ochtend erna in zijn broek heeft gepoept. Volgens Gunther komt dat omdat hij altijd last van diarree krijgt als hij drinkt.

“Ik ben richting de washokken gegaan,” zegt Gunther er zelf over tegen de politie. “Halverwege deed ik het in mijn broek.

Ik heb toen in de toiletten mijn onderbroek uitgetrokken en doorgespoeld via het afvoerkanaal.” Als hij terugloopt komt hij Marion en Jessica tegen, twee van zijn Duitse reisgenoten. Ze lopen terug naar de tent en zien daar Peter Teschke liggen, tegen het windscherm.

Er wordt gezegd dat Peter wakker moet worden, omdat het licht is. Kort daarna schreeuwt Marion: “Peter is koud, Peter is dood.”

Is er iets opgevallen die nacht wat de moord op de Duitser kan verklaren?

Met die vraag in het achterhoofd worden meerdere campinggangers bevraagd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

En dan valt er iets op. Twee mensen verklaren dat er een man zich nogal vreemd heeft gedragen die nacht, in het toiletgebouw. Tegen een tiener roept de man: “Ze achtervolgen me allemaal!”

De tiener voegt later nog iets aan zijn verklaring toe. Hij heeft namelijk gezien dat de man in de toiletruimte een mes in zijn hand had, met een lemmet van tien centimeter. Hij vertelt dat hij de hand van de man ziet trillen, met het mes erin. De jonge Duitse campingbezoeker wijst vervolgens naar een foto van Gunther en zegt: “Dat is hem.”

Het is voor de Nederlandse politie net allemaal te toevallig, en een dag na het ontdekken van de dode Peter Teschke wordt Gunther L. opgepakt. Hij ontkent iedere betrokkenheid. Dat hij zich vreemd heeft gedragen komt voornamelijk doordat hij zoveel had gezopen, zegt Gunther tegen de politie. Gunthers reisgenoten krijgen van de politie te horen dat ze het land niet mogen verlaten. Dat is nogal een opgave, omdat ze hebben gerekend op een kort verblijf in Nederland. De Duitse enclave blijft die dagen verward achter in Nederland, waar ze worden ondergebracht in een pension. De eerste nacht van hun vakantie heeft een van hen het leven gekost, en een ander zit nu in een politiecel. Het is een shock. Wat gebeurt hier allemaal?

Ogen dicht

Maar dan krijgt de zaak nog een vreemdere wending. De schoonzoon van het slachtoffer, Frank Vick, zo vertelt hij aan meerdere van zijn reisgenoten, heeft kort na de moord een vreemde droom gehad. In die droom zat hij op een stoel naast Peter en stak hij met een mes in op zijn schoonvader. Ook vertelt hij dat hij heeft gedroomd dat hij is gevallen en toen zijn schoonvader heeft neergestoken. De politie vertrouwt het niet. Is dit niet gewoon een bekentenis?

Er volgt onderzoek, wat heeft Frank Vick die nacht allemaal gedaan? Hij was immers de laatste die naast Peter Teschke zat te drinken. Al snel blijkt dat ook Frank, net als de inmiddels gearresteerde Gunther, die nacht naar het toiletgebouw is gegaan. Toen hij terugkwam zag hij zijn schoonvader voor de tent liggen, maar hij trok de conclusie dat Peter sliep. Daarna is Frank Vick verder gaan slapen in zijn auto, vertelt hij aan de Nederlandse agenten. Als de politie hoort van de droom van Frank, wordt ook hij aangehouden, op 4 juli 1994.

Al snel wordt hij verhoord, en die dagen legt hij, blijkt achteraf, cruciale verklaringen af bij de Nederlandse politie. Eerst zegt Frank Vick nog niet meer precies te weten wat er nu die nacht gebeurd is. Maar hij gaat daarna dingen invullen, zo stelt hij bijvoorbeeld dat zijn schoonvader hem ‘misschien wel heeft bedreigd’ en hij daarom boos op hem was. Hij kan zich ook voorstellen dat hij Peter Teschke heeft doodgestoken, en op dat moment niet wist wat hij deed. “Ik ben intussen overtuigd dat ik het gedaan heb,” zegt Frank Vick op een gegeven moment tegen de politie, maar hij weet niet waarom.

Dan volgt een passage die toch wel heel erg op een bekentenis lijkt. Er wordt aan Frank Vick gevraagd of hij het moment kan beschrijven dat hij aan het steken is.

Je las zojuist een gratis preview van dit artikel. Benieuwd naar het hele verhaal? Dat lees je in de Panorama van deze week, of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws