doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Met één been is Robben nog beter dan de halve Eredivisie

Voetbalprimeur: Ellen (19) mag als eerste vrouw in een mannenelftal spelen

Het is een primeur in het amateurvoetbal: Ellen Fokkema (19) mag als eerste vrouw met haar makkers van het mannenelftal in de A-klasse blijven spelen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De Oranje Leeuwinnen hebben vrouwen in voetbal flink op de kaart gezet

Natuurlijk maken we nog steeds grappen over dat vrouwen niet kunnen voetballen, net zoals dat we grappen maken over dat vrouwen niet kunnen autorijden, terwijl respectieveliijk de Oranje Leeuwinnen en dames als Danica Patrick ons allang het tegendeel hebben bewezen. Maar goed, daarom zijn het ook grappen: die mogen flauw zijn, en (deels) onwaar. Dat laatste wordt ons af en toe door leden van de XX-chromosomencategorie stevig ingewreven, en dat is maar goed ook. Dat houdt ons scherp.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ditmaal is het de eer aan de 19-jarige Ellen Fokkema om ons de hoek in te sturen: zij mag namelijk van de KNVB met haar makkers van het mannenelftal blijven voetballen. En da's een primeur.

B-klasse

Normaliter moeten vrouwen namelijk op hun 19e verplicht de keuze maken tussen voetballen in de B-klasse, of voetballen in de A-klasse, maar dan uitsluitend in een damesteam. Ellen wilde geen van beiden, en haar teamgenoten ook niet. De Friezin geeft namelijk het volgende aan: "Ik speel al sinds m’n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend seizoen niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen." Haar teamgenoten deelden die mening, en er werd een verzoek bij de KNVB ingediend om Ellen officieel toe te laten tot het eerste elftal van hun club, het Friese 'VV Foarut'.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Primeur

En tot grote blijdschap van Ellen (en haar teamgenoten) heeft de KNVB besloten dit verzoek goed te keuren. "Fantastisch", aldus Ellen. "Ik ben zo blij dat ik in dit team kan blijven blijven spelen."

De KNVB realiseert zich dat dit een primeur in het amateurvoetbal is, en gaf als onderbouwing de volgende reactie: "De KNVB staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid. We vinden dat er voor iedereen op elke manier ruimte moet zijn in het voetbal." zo laat Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB, aan De Telegraaf weten. "Ieder jaar komt er wel een verzoek binnen van een vereniging om een vrouw te kunnen laten voetballen in hun eerste mannenteam. In deze gevallen is er sprake van een mooie sportieve uitdaging die we niet willen blokkeren. Daarom starten we met deze pilot. De ervaring zal leren of en hoe het werkt.”

Mannenelftal

Ellen en haar teamgenoten zijn in ieder geval maar wat blij met deze primeur. Ze poseren vol trots voor NOS Sport, die de de primeur op Instagram plaatste:

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws