doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

We hebben met z'n allen last van 'coronastress', en dit is waarom

Het coronavirus kent veel lichamelijke symptomen. Benauwd? Hoesten? Dan ga je als de wiedeweerga een test doen. Maar wat blijkt: ook als je het virus niet lichamelijk onder de leden hebt, heeft het invloed op je functioneren. We blijken namelijk met z'n allen te lijden aan 'coronastress'.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
coronastress

Coronastress

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Volgens stressexpert Carolien Hamming heeft de coronacrisis ons moe gemaakt. Dit komt doordat je constant bezig bent met het virus, zowel bewust als onbewust. "Elke dag coronanieuws maakt je onbewust alerter. Door die mentale zorgen gaan ook lichamelijke processen iets harder werken. Dat is een beetje stress, maar dan langdurig."

Toch is stress volgens Carolien niet verkeerd. Het zorgt voor energie en het maakt je actiever. "Je hartslag gaat omhoog, je bloedsuikerspiegel stijgt en je kunt je beter focussen. Die verhoogde activatie heb je nodig om een prestatie te kunnen leveren."

Maar een stressvolle periode vraagt ook extra energie en daar moeten we volgens Hamming van herstellen. Maar aangeven dat je lichamelijk last hebt van stress is volgens haar iets waar een groot taboe op heerst. "Veel mensen denken dat herstellen van stress vooral psychologisch is. 'Als je je maar sterk genoeg houdt, komt het vanzelf goed."' Maar zo werkt het niet helemaal.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ook lichamelijk

Stress is namelijk niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk erg zwaar. "Als je structureel te weinig herstelt door constante stress, gaat je lichaam zich aanpassen aan de overactiviteit en kom je in een negatieve spiraal terecht." Hierdoor kun je dan uiteindelijk overspannen raken.

De makkelijkste manier om goed te herstellen van coronastress is meer slapen, vertelt Carolien. Ook een wandeling maken helpt om te ontspannen. "Kies voor matige inspanning. Haal een frisse neus en probeer ervan te genieten."

Wat ook erg belangrijk is bij het herstel, is iets ondernemen wat je leuk vindt. "Vaak doen we onbewust dingen voor de vorm, omdat we denken dat het moet of omdat we vinden dat het hoort. Maar eigenlijk hebben we er geen zin in. Als je al vermoeid bent en je blijft dingen op je tandvlees doen, dan levert dat meer stress op", aldus Hamming.

Kort samengevat: als je van jezelf naar de sportschool móet om je coronakilo's kwijt te raken, maar je hebt daar eigenlijk helemáál geen zin in: blijf dan lekker thuis. En ga iets doen wat je wél leuk vindt. Zoals Tomb Raider spelen op de PlayStation, bijvoorbeeld. Althans: dat maken wij hier uit op. Maar dat kan ook aan ons liggen..

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws