doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kabinet geeft duidelijkheid over mondkapjesplicht

Het kabinet heeft gisteren een update gegeven over de mogelijke mondkapjesplicht. Moeten we nou verplicht een mondkapje gaan dragen zodra we de deur uit gaan of niet?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Mondkapje

Het kabinet heeft besloten om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren na het advies van het Outbreak Managementteam (OMT). Wel mogen burgemeesters zelf bepalen of zij een lokale mondkapjesplicht invoeren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Noodzaak

Het kabinet had gevraagd aan het OMT om te kijken of een mondkapjesplicht tot minder besmettingen zou leiden. Dit zou dan vooral om de plekken gaan waar mensen op dit moment geen 1,5 meter afstand bewaren, bijvoorbeeld in winkels. 

Echter ziet het OMT daar geen meerwaarde van in, zo luidt een nog niet gepubliceerd advies, bevestigt door verschillende bronnen rond het kabinet. 

Lokale mondkapjesplicht 

Wel wordt het voor burgemeesters waarschijnlijk mogelijk om een lokale mondkapjesplicht in te voeren. Het kabinet gaat morgen met de burgemeesters van de verschillende veiligheidsregio's om de tafel zitten om de mogelijkheden nog eens te bespreken. 

De burgemeesters uit Amsterdam en Rotterdam hadden al eerder aangegeven dat zij zo'n plicht wel zagen zitten, omdat daar het aantal besmettingen het snelst stijgt. Maar deze lokale mondkapjesplicht wordt volgens het kabinet niet de vervanger van de 1,5 meter afstand maatregel.

De 1,5 meter afstand is volgens het OMT de belangrijkste regel om een besmetting te voorkomen. Winkels en horecagelegenheden moeten zich dan nog steeds aan die regel houden. 

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws