doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: happen met hiv

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak uit een Panorama van 2019.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Politierechter: happen met hiv.

Om te voorkomen dat zijn vrouw hem verliet, beet Pieter zich in haar vast. Letterlijk. En het werkte nog ook.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Pieter* (48) ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit een donker, Lord of the Rings-achtig elfenbos komt gewandeld. Zijn sik is lang, met halverwege een elastiekje.

Zijn nog veel langere grijze haren zijn deels in een vlecht gebonden, waarvan het uiteinde bijna tot op zijn achterwerk bungelt. Ook zijn vrouw, die er naast Pieter opvallend doorsnee uitziet, is meegekomen. Ze neemt achter hem plaats in de zaal. Ze heeft nog geprobeerd haar aangifte in te trekken, maar tevergeefs.

Waar de twee precies ruzie over hadden, wordt niet duidelijk, maar het was voor Pieters vrouw, toen nog zijn vriendin, blijkbaar genoeg om het huis uit te rennen, in de auto te springen en heel hard weg te rijden naar waar dan ook. Maar ver kwam ze niet. Nog voor ze de autosleutel in het contact kon steken, had Pieter haar al achterhaald.

“En toen beet u in haar hand?” vraagt de rechter.

“Ik wilde de autosleutels afpakken,” zegt Pieter. “Ik dacht: dan laat ze wel los.”

“Volgens de aangifte van uw vrouw deelde u ook een aantal vuistslagen uit,” zegt de rechter.

“Dat absoluut niet,” zegt Pieter.

“Ze had wel een rode, beurse plek op haar borst. Hoe verklaart u dat?”

“Er is een worsteling geweest, maar ik heb haar niet geslagen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Mijn vrouw draagt altijd een fors kristal aan haar halsketting. Dat doet al zeer als we knuffelen.”

Direct na het voorval liet Pieter zich vrijwillig opnemen in een detox. Een paar

‘Er is een worsteling geweest, maar ik heb haar niet geslagen’

weken later vertrok hij naar een afkickkliniek in Schotland, waar hij maandenlang verbleef. Als kind van een zwaar alcoholistische moeder werd hij naar eigen zeggen verslaafd geboren. Op zijn 12de gebruikte hij voor het eerst coke en xtc. Op z’n 14de begon hij met heroïne. De laatste jaren was hij vooral verslaafd aan medicinale cannabis en kalmeringsmiddelen. Inmiddels is hij tien maanden clean. Het bijtincident is voor hem een eyeopener geweest, zegt hij. En hoe gek dat ook mag klinken: de redding voor zijn relatie.

“We zijn inmiddels getrouwd,” zegt hij terwijl hij een korte blik over zijn schouder werpt naar zijn vrouw. “Mijn verslaving domineerde altijd alles. Het stond alles in de weg. Nu ik clean ben, communiceren we beter dan ooit met elkaar. We laten elkaar vrij en respecteren elkaars grenzen. We zijn gelukkig.”

Voordat het verhaal een al te hoog hosanna-gehalte krijgt, merkt de officier van justitie nog op dat het hier wel een ‘heftig feit’ betreft. Op de foto’s die in het dossier zitten, is een hand te zien die hevig bloedt.

“Er is blijkbaar flink doorgebeten. En wat het nog heftiger maakt – en ik snap dat het vervelend is om te zeggen, maar ik moet het toch opmerken – is dat u bent besmet met het hiv-virus. Ik begrijp uit de medische stukken dat dat al jaren stabiel en onder controle is, maar toch, het geeft zo’n bijtincident toch een eh... een extra eh... nou ja, ik merk het maar op.”

Dat Pieter zich schuldig heeft gemaakt aan het bijten van zijn vrouw, daar kan de rechter niet omheen, maar omdat zijn situatie sindsdien radicaal ten goede is veranderd, blijft het daar ook bij. Pieter is schuldig, maar krijgt geen straf. Wel een kus van zijn vrouw.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws