Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zes jaar na MH17

Het is vandaag alweer zes jaar geleden: de MH17-ramp. De herdenking zal vandaag grotendeels digitaal zijn.

MH17.

Er zijn van die (vaak vreselijke) gebeurtenissen waarbij je altijd zal onthouden waar je was toen het gebeurde of toen je het te horen kreeg. Het neerhalen van vlucht MH17 is zo'n moment. Wij bevonden ons op de redactie en ontvingen aan het eind van de middag een berichtje over een uit Amsterdam vertrokken vliegtuig dat zou neergestort zijn ergens in Oekraïne. Een zo eventjes nog schitterende, rustige zomerdag was plots gevuld met verdriet, ongeloof. En woede. Omdat algauw bleek dat het passagiersvliegtuig neergeschoten was. Alle 298 inzittenden stierven, waaronder 193 Nederlanders.

Vandaag zijn we precies zes jaar verder. In die jaren is veel gebeurd. Bij Vijfhuizen is een indrukwekkend monument opgericht ter gedachtenis aan de slachtoffers. Voorts zijn er meerdere verdachten geïdentificeerd en gedagvaard. De strafzaak tegen de eerste vier verdachten - drie Russen en een Oekraïner - is in maart van start gegaan. De vier zouden de raket hebben vervoerd die uiteindelijk nabij de cockpit van Malaysia Airlines vlucht 17 ontplofte. Destijds vochten de mannen met pro-Russische rebellen tegen Oekraïense leger in het oosten van dat land. De aanklacht tegen hen behelst zowel moord als doodslag.

Ook heeft Nederland onlangs Rusland wegens betrokkenheid bij de ramp voor het Europees Hof voor de Rechten van het Mens (EHRM) gedaagd. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok verklaarde hierover: "Met de stap die we vandaag zetten, door een zaak aan te spannen bij het EHRM en daarmee de klachten van de nabestaanden zoveel als mogelijk te ondersteunen, komen we dichter bij ons doel."

Vandaag zal er bij het monument in Vijfhuizen een kleine ceremonie zijn. Verder is de herdenking - uiteraard wegens het coronavirus - vooral een digitale aangelegenheid.

Wij wensen alle nabestaanden en betrokkenen veel sterkte toe.

Nieuws
  • BSR Agency