Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mongoolse tiener sterft aan builenpest

De builenpest heeft in het westen van Mongolië aan een 15-jarige jongen het leven gekost.

Pestbacterie.

We mogen wel stellen dat 2020 tot nu toe geen fijn jaartje is. We kampten al met een destructieve pandemie en nu komt daar ook nog eens de builenpest bij.

In het westen van Mongolië is namelijk onlangs een 15-jarige jongen overleden aan die ontzettend besmettelijke ziekte. Waarschijnlijk liep hij builenpest op na het eten van een geïnfecteerde marmot. Meerdere mensen die in contact waren geweest met de zieke tiener werden door de Mongoolse overheid in quarantaine geplaatst, maar het lijkt erop dat verder niemand besmet is geraakt.

Lees ook: corona: nieuwe besmettingen in Nederland

Het RIVM schrijft over de dodelijke ziekte: "Builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen, met name in de liesstreek en de oksels. Zonder behandeling dringt de bacterie in ongeveer de helft van de gevallen door in de bloedbaan en veroorzaakt sepsis (bloedvergiftiging)." Vlooien dragen de bacterie Yersinia pestis, die pest veroorzaakt, over van dieren op mensen.

Ook in China raakte onlangs een persoon besmet met builenpest. Persbureau AP weet dat hij aan de betere hand is. Ieder jaar raken nog altijd enkele honderden mensen geïnfecteerd met de ziekte. In de veertiende eeuw kostte de 'Zwarte Dood' - zoals de verwoestende uitbraak van de builenpest werd genoemd - tientallen miljoenen Europeanen het leven.

Nieuws
  • Pixnio