doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Criminaliteit draait weer op volle toeren

De (semi-)lockdown veranderde het karakter van criminaliteit in Nederland aanzienlijk. Inmiddels neemt bijvoorbeeld het aantal straatroven en winkeldiefstallen weer toe.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Criminaliteit in Nederland.

Toen het coronavirus in maart ons land in een houdgreep begon te houden en we een (gedeeltelijke) lockdown aan de broek kregen, veranderde de criminaliteit in Nederland. Woningbraken daalden (-21% ten opzichte van vorig jaar), zakkenrollerij nam af (met maar liefst 38% ten opzichte van vorig jaar) en ook rijden onder invloed was minder populair (16% minder gevallen vergeleken met vorig jaar).

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Positieve bijkomstigheden van de pandemie, al verschoof het criminele front zich wel. Cybercriminaliteit steeg enorm: de politie registreerde, mede dankzij het Digitale Loket dat eind april opende, 169% (!) meer gevallen van internetfraude. Duizenden aangiften haakten in op oplichting via WhatsApp. Ook ontving de politie meer meldingen van overlast van hangjongeren, huiselijk geweld en geluidshinder. In totaal werden tussen maart en juni bijna 250.000 misdrijven geregistreerd in ons land. In april ging het om 'slechts' 56.285 geregistreerde misdrijven, terwijl dit cijfer in januari van dit jaar nog op 73.806 lag. Dit alles blijkt uit de misdaadcijfers van het eerste halfjaar van 2020, die de politie online heeft gezet.

Nu het coronavirus in Nederland minder slachtoffers eist en we als samenleving de teugels weer iets laten vieren, lijken de misdaadcijfers weer langzaam terug te keren op het niveau van voor de crisis. Onder meer het aantal geregistreerde winkeldiefstallen en straatroven is weer aan het stijgen. En het aantal woninginbraken is weer vergelijkbaar met eerdere jaren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws