Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vermoordde Mijntje B. haar stoere staalarbeider Martin Griep?

Op Eerste Paasdag werd in een woning in Zwaag het levenloze lichaam gevonden van de 52-jarige Martin Griep. De man bleek te zijn vermoord. De politie arresteerde zijn vrouw Mijntje B., met wie het slachtoffer in scheiding lag, maar moest de vrouw na vier dagen alweer laten gaan. Onlangs werd ze opnieuw opgepakt.

Vermoordde Mijntje B. haar stoere staalarbeider Martin Griep?

Hoewel Martins vrienden overtuigd zijn van haar schuld, ontkent Mijntje elke betrokkenheid. “Ik heb Martin niet vermoord. We zouden juist weer samen verdergaan.”

'De politie ging naar binnen omdat de bewoner al een tijdje niet meer was gezien.' Het is het bijna klassiek begin van een misdaadverhaal. Met de gewelddadige dood van Martin Griep (52) is het niet veel anders. Plaats van handeling: het Ridderspoor in Zwaag. Datum: zondag 12 april 2020, Eerste Paasdag. Het is rond 20.45 uur als de politie een kijkje komt nemen bij het rijtjeshuis op nummer 46. Vrienden van de bewoner zijn ongerust geworden omdat Martin verstek heeft laten gaan bij een afspraak. Dat is niets voor hem, want de vriendelijke staalarbeider zal niet gauw een gezellig avondje laten schieten. En er speelt nóg iets; Martin zit midden in een slepende en vervelende scheidingszaak en voelt zich al een tijd niet op zijn gemak. Hij heeft gezegd dat hij zich zelfs bedreigd en achtervolgd voelt. Voor de vrienden reden genoeg om in eerste instantie familie van Martin te bellen. Als die een kijkje nemen bij het huis wordt al snel duidelijk dat er iets niet in de haak is. Op hun aanbellen wordt niet gereageerd en op het via de brievenbus naar binnen roepen evenmin. Door diezelfde brievenbus zien ze dat er binnen een tussendeur openstaat. Ook dat is vreemd, Martin doet die altijd dicht. Het is de zoveelste indicatie dat er mogelijk iets met Martin is gebeurd. Als niet veel later de politie de zaak overneemt en agenten via een achterraam naar binnen gaan wordt al snel duidelijk wat; Martin Griep ligt levenloos op de bank in de woonkamer. Hoewel de doodsoorzaak niet meteen duidelijk is wordt vanwege ‘verdachte omstandigheden’ wel meteen de recherche erbij gehaald. De volgende dag wordt bij de schouw duidelijk dat Griep het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Een scan wijst uit dat ‘een projectiel’ zijn lichaam is binnengedrongen.

De zaak zorgt voor veel beroering in de normaal vrij rustige wijk. Het slachtoffer woonde er nog maar een maand of vier, maar leek een rustige en hardwerkende man. Niemand had last van hem. Een enkeling weet te vertellen dat Griep als proces-operator bij Tata Steel werkte en dat hij als hobby in zijn schuurtje jenever en whisky stookte. Wat buurtgenoten niet weten is dat Martin hier, aan het Ridderspoor, een nieuwe start hoopte te maken. De liefde voor zijn vrouw Mijntje (62), met wie hij op 14 oktober 1993 in het huwelijksbootje stapte, was over. Dat was het eigenlijk al lang. De twee sliepen al zo’n vijftien jaar niet meer samen en hadden hun huis aan de Poldermolen in Hoorn met een over- waarde van 75.000 euro verkocht. Dat geld was inmiddels verdeeld. Mijntje was aan de Drieboomlaan in Hoorn gaan wonen en Martin in Zwaag. Enkel nog een handtekening van Mijntje en dan kon Martin als gescheiden man aan zijn nieuwe leven beginnen.

Helemaal klaar met het gezeik

In plaats van een nieuw leven wachtte hem dus de dood. Waarom en door wie? De politie zet die week een Team Grootschalige Opsporing op de zaak in de hoop snel het antwoord te vinden op deze vraag. Talloze getuigen en familie- leden worden gehoord, er worden telefoongegevens geanalyseerd en uiteraard is er veel aandacht voor eventuele camerabeelden bij de plaats delict en langs de diverse uitvalsroutes. Het resultaat van alle inspanningen laat niet lang op zich wachten. Op donderdag 7 mei laat de politie weten dat in haar woning aan de Drieboomlaan een 62-jarige vrouw is aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van Martin Griep. Meer informatie over de verdachte geeft de politie niet prijs, maar in kleine kring rond het slachtoffer weten ze al snel om wie het gaat; niemand minder dan Mijntje B., de echtgenote van het slachtoffer. Het bericht zorgt bij vrienden en familie niet eens voor een schok, eerder voor een aha-erlebnis. “We hadden dit al een beetje zien aankomen”, zegt Peter*, die op voorwaarde van anonimiteit zijn verhaal wil doen voor Panorama. “Martin was al heel lang de oude niet meer. Mijntje beheerste zijn leven en bepaalde zelfs met welke vrienden hij mocht omgaan. Er bleven er steeds minder over, op het laatst zat hij behoorlijk in een isolement. En dat voor een man die zo kon genieten van een barbecuefeestje of, zoals vroeger, een optreden met zijn band. Ik durf echt te stellen dat Martin bang was voor zijn vrouw, althans, hij vond haar gevaarlijk onberekenbaar. Een borderliner. Ik heb hem door de stress in een paar maanden tijd twintig kilo lichter zien worden. Martin was ‘helemaal klaar met het gezeik’ zoals hij het zelf noemde.”

De vrienden en familie van Griep mogen dan weinig verrast zijn door de arrestatie van Mijntje, of de recherche echt een harde zaak heeft is op dat moment nog maar de vraag. Want nog geen week nadat de vrouw de celdeur achter zich hoort dichtslaan wordt ze, na uitgebreid te zijn verhoord, naar huis gestuurd. Volgens de officier van justitie omdat ‘er geen feiten boven water zijn gekomen die langere detentie rechtvaardigen’. Toch is Mijntje nog niet helemaal uit de zorgen, want ze blijft wel verdachte in de zaak, zo wordt haar bij vertrek medegedeeld. Waardoor Mijntje B. precies de verdenkingen op zich heeft geladen, wil de politie uit onderzoeksbelang niet zeggen. Maar Mijntje heeft daar zelf wel zo haar ideeën over, zo blijkt als we haar spreken over de zaak. Niet dat ze erg staat te popelen om Panorama te woord te staan, maar ze kiest er na wat wikken en wegen uiteindelijk toch voor om haar kant van het verhaal te vertellen, zich kennelijk niet bewust van de tap die vrijwel zeker op haar telefoon staat.

“Het klopt dat we in scheiding lagen,” zo begint Mijntje, “maar inmiddels waren we al zo ver dat we toch met elkaar verder wilden, ik zou zelfs bij hem intrekken aan het Ridderspoor. We hadden het huis zelfs samen gekocht. Die verhalen dat ik Martins leven vergalde zijn onzin. We hadden de afspraak om de scheiding definitief te maken zelfs al een paar keer uitgesteld, Martin was er voor zichzelf nog niet uit. Op woensdag 8 april heb ik hem gebeld om het over wat financiële zaken te hebben, die te maken hadden met de verkoop van het huis. Ik stelde voor om hem op Eerste Paasdag te bezoeken om erover te praten. Martin zei dat hij dat voor zichzelf al geregeld had, dus toen zei ik dat het dan weinig zin meer had om nog langs te gaan. Hij gaf me eigenlijk een grote bek, dus ik dacht, laat dan maar zitten.”

Mijntjes alibi

Toch ontvangt Mijntje op die 12de april om 12.39 uur een suikerzoet appje vanaf Martins telefoon, waarin staat: “Mop kom je nog kunnen we nog even bij elkaar zijn.” Het berichtje gaat gepaard met de nodige hartjes en kusjes-emoticons, iets wat volgens vriend Peter nogal ongebruikelijk was voor Martin, zoals ook het taalgebruik niet helemaal in zijn stijl was. Mijntje: “Ik heb hem geappt dat ik hem in de namiddag zou bellen. Toen ik dat rond 16.00 uur probeerde, nam hij al niet meer op. Al met al denk ik dat dit hele verhaal, dus over dat contact op Eerste Paasdag, de nodige argwaan bij de politie heeft gewekt. Verder kan ik niets bedenken. Ik heb echt niets met de dood van Martin te maken.”

Naar eigen zeggen heeft Mijntje voor de dag dat Martin werd vermoord een alibi. “Na mijn appcontact ben ik rond 13.00 uur met een vriend een eindje gaan rijden, gewoon een plezierritje zoals we wel vaker deden. Rond 15.30 uur was ik weer thuis in de Drieboomlaan. Daarna ben ik niet meer weggeweest. Ik heb nog met wat mensen uit de straat gebabbeld en dat was het wel zo’n beetje.” Mijntje benadrukt nogmaals dat ze haar man niet heeft vermoord en komt dan met een suggestie wie er wel achter
zou kunnen zitten. “Martin had een minnares. Haar man is daar achter gekomen en zal niet blij zijn geweest. Maar er gaat ook het verhaal dat Martin ooit een pakketje voor iemand heeft weggebracht. De opbrengst daarvan zou hij niet hebben afgedragen. Dat kan natuurlijk ook verkeerd zijn afgelopen.”

Verder zegt Mijntje zich totaal niet te herkennen in de verhalen die over haar de ronde doen en dat zijn er nogal wat. Zo zou ze in de jaren tachtig al eens betrokken zijn geweest bij een moord- complot tegen een man die haar de prostitutie in had gemanoeuvreerd. Tot moord was het niet gekomen, wel was het slachtoffer met knuppels afgetuigd waarvoor Mijntje de schuld op zich zou hebben genomen. “Ga je het echt dáár over hebben?” reageert ze fel, “dat is al meer dan veertig jaar geleden.”

Opnieuw aangehouden

Aantal dagen terug werd bekend dat Mijntje B. opnieuw is aangehouden. Had ze in de telefoongesprekken met ons, die ongetwijfeld door de politie zijn afgetapt, dingen gezegd die in strijd waren met haar eerdere verklaringen? Haar verklaringen strookten in ieder geval niet met de verklaringen van Martin, die bij ons bekend zijn. Wat die inhouden? Dat je lees nu in de nieuwste Panorama, of via Blendle.

Misdaad
  • Henk Strootman
  • Marcel Rob, Mizzle Media