Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waarom glamourkoppels het nooit redden

Het lijkt zo mooi, BN’ers die een setje vormen. Ze schetsen het perfecte plaatje en ze genereren enorm veel media-aandacht, maar in de praktijk gaat het altijd mis. Van Katja & Thijs tot Marco & Leontine. Een greep uit het flinke lijstje met bekende relatiebreuken. “Poepseks? Doe normaal!”

Yo & Wes in betere tijden

Marco Borsato & Leontien Ruiters

Als er één sterrenkoppel was waarbij het leek alsof ze voor elkaar waren gemaakt, was het Marco Borsato en Leontine Ruiters wel. De zanger van klassiekers in de Nederlandstalige muziek met de actrice en bordjesdraaister van Het Rad van Fortuin. Meer dan twintig jaar getrouwd, drie kinderen, het perfecte plaatje. Dat straalden ze ook uit in een speciale RTL Late Night-special, waar Humberto Tan de familie Borsato in hun eigen huis de hemel in prees. Maar toen had weekblad Privé vorig jaar opeens een scoop. Borsato had een affaire met pianiste Iris Hond. Hij gaf dat toe. “Deze situatie was echter van zeer korte duur. Leontine en ik zijn onszelf en elkaar in die tijd weliswaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig zijn we elkaar nooit echt verloren. Het besef hoeveel wij van elkaar houden en het kritisch naar onszelf blijven kijken heeft ons, na een huwelijk van inmiddels 22 jaar, sterker gemaakt dan ooit.”

Helaas bleek de lijm van hun gerepareerde huwelijk toch niet sterk genoeg, want een paar maanden later gingen ze definitief uit elkaar.

Marco & Leontine

Thijs Römer & Katja Schuurman

Wat exact de reden is geweest voor hun scheiding hebben ze nooit willen openbaren. “Om daar nu weer in detail op in te gaan... Dat hebben we nou juist zo leuk verwerkt in onze relatietherapie,” zegt Katja in 2018.

“Serieus: ik raad dat iedereen aan. Wij zijn na de breuk samen doorgegaan met wat aanvankelijk was bedoeld als huwelijkstherapie. Die heeft niet ons huwelijk gered, maar wel onze relatie.” Het drankgebruik van Römer was ongetwijfeld een factor. Hij bekende twintig jaar stevig te hebben gezopen.

“Als je dagelijks veel drinkt, neemt het iets van je energie weg. Je bent ’s morgens langer aan het recupereren. Ik kan die energie beter gebruiken voor wat anders.”

De twee hebben samen een dochter, Sammie, en dat maakt het wel zo prettig dat ze nog prima door één deur kunnen. “Katja en ik zijn er gelukkig goed uitgekomen,” zei Römer vorig jaar. “We hebben een heel goede, diepe vriendschap. Geen slap aftreksel van vroeger, er is iets nieuws ontstaan. En dat is heel bestendig.”

Katja & Thijs

Wesley Sneijder & Yolanthe Cabau

Het talent van Wesley Sneijder stond altijd al buiten kijf, maar nadat Yolanthe in zijn leven kwam, haalde hij een nog veel hoger niveau.

Sneijder voetbalt in die periode zo goed dat Johan Derksen zich grappend afvraagt of Yolanthe de andere spelers van het Nederlands elftal ook niet kan verwennen. De opmars blijkt niet beperkt tot binnen de lijnen.

Het vervelende straatschoffie van weleer was niet meer. Ze maakt van Sneijder een gelovig man. “Ik heb van Yolanthe een rozenkrans gekregen,” zegt hij in 2010. “Die is ingezegend door een priester van de Italiaanse kerk. Elke ochtend bid ik samen met Yolanthe een stukje van de rozenkrans. Ik doe alle dingen die erbij horen. Wat moet, dat doe ik. Ik ga nu echt veel makkelijker door het leven dan voorheen.”

In 2015 wordt hun zoon Xess Xava geboren en daarmee is het perfecte plaatje compleet. De mededeling dat ze uit elkaar gaan, zag vorig jaar niemand aankomen. Sneijder liet het bij wat cryptische woorden op social media. “Ik heb het verknald. Meerdere keren.”

Yolanthe & Wesley

Patty Brard & Ron Brandsteder

Hun huwelijk is al veertig jaar voorbij en het geluk van Patty Brard en Ron Brandsteder duurde ook maar heel even. “Er zijn van die periodes in je leven die je meemaakt alsof je een vogel bent,” zei Brard in haar onlangs verschenen biografie Patty. “Je vliegt er overheen, maar krijgt er eigenlijk heel weinig van mee.

Dat het lijkt alsof het over iemand anders gaat. Geldt ook voor mijn huwelijk met Ron.”

Ondanks dat is hun samenzijn nog altijd spraakmakend. Komt vooral door het gerucht dat Patty op Rons verzoek op een glazen tafel poepte, waar hij dan onder lag. “Ik vind het toch heftig dat dat door Marc-Marie Huijbregts in Ranking the Stars weer aan mij werd gelinkt. Sinds een jaar of twee hoor ik dat verhaal met enige regelmaat terug. Maar denken mensen nou serieus dat ik zoiets… Doe normaal!”

Het gerucht dat Brandsteder vreemdging, klopt volgens Brard wél. “Dat beruchte verhaal weet ik natuurlijk nog. Hoe ik terugkwam van een weekend Zuid-Frankrijk en onze woonboot niet in kon, omdat de deur op slot zat en er witte pumps op de trap stonden. Die dus niet van mij waren.”

Ron & Patty

Ruud Gullit & Estelle Cruijff

Ook Ruud Gullit en Estelle Cruijff hebben het lang volgehouden. Estelle was 21 en Ruud 37 toen ze elkaar in 2000 het jawoord gaven. Ze hadden toen al vier jaar een relatie. Het stel kreeg twee kinderen, maar in 2012 ging het mis. En goed ook, de liefde was plotseling ver te zoeken. “Terugkijken op gelukkige huwelijksjaren kan ik niet. Er was altijd wel wat. Het voelt of ik zestien jaar ben bedrogen,” zei het nichtje van Johan Cruijff. Ze ontdekte bijvoorbeeld dat Ruud zijn geluk elders zocht. Ze had al eerder vermoedens, maar die werden steeds ontkend. Toen Ruud weer de hele avond in de weer was met zijn telefoon en maar bleef gniffelen, wist ze genoeg. “Hij zei: Ik ben aan het werk hoor, ik zit te twitteren. Maar dan keek ik op mijn telefoon en zag ik helemaal geen tweets voorbijkomen. Dus wie is er nou gek?”

“Ik ben op dat vlak echt geen lieverdje,” pareerde Ruud. “Geen heilige. Maar Estelle heeft eigenlijk nooit ook maar enige interesse getoond in mijn professionele leven en alles wat daaraan vastzit. Ik gaf haar echt alles wat haar hartje begeerde. Maar ik kon haar eenvoudigweg niet gelukkig krijgen.”

Estelle & Ruud

John de Mol & Willeke Alberti

John de Mol staat bekend om zijn grenzeloze ambitie. ‘Kan niet’ bestaat niet in zijn woordenboek. Die gedrevenheid is misschien wel geboren tijdens zijn huwelijk met Willeke Alberti. De Mol is dan pas 21, Alberti 31. “Een van mijn belangrijkste drijfveren was mijn werkelijk martelende angst om meneer Alberti te worden, daarom heb ik er toen zo verbeten de beuk in gegooid,” vertelde De Mol ooit. “Ik wilde dat etiket koste wat kost vermijden. Ik heb me daar vreselijk door laten opnaaien.”

Ze krijgen zoon Johnny, maar na vier jaar is het huwelijk voorbij. Alberti trouwt daarna met de eveneens bekende (voetballer) Søren Lerby, maar ook haar derde huwelijk strandt (Joop Oonk was haar eerste man). Alberti is er de persoon niet naar om met modder te gooien. “Het zijn mijn vriendjes en we hebben een ongelooflijk mooie band met z’n allen,” zei ze onlangs in het AD. “Dat ontroert mij: hoe je het óók zou kunnen doen.”

Willeke & John

Adam Curry & Patricia Paay

Al meer dan twintig jaar waren Adam Curry en Patricia Paay gelukkig getrouwd, die laatste zag het einde dan ook absoluut niet aankomen. “Al die jaren was er tussen ons nooit iets voorgevallen,” zei ze in De Telegraaf.

“Het was zomaar, pats boem, over en voorbij. Wil je een kopje thee? vroeg hij die ochtend. Dat was scary, want dat had hij nog nooit gevraagd. De schrik sloeg me om het hart. Ik dacht nog: hij gaat me vertellen dat hij ziek is. Schéíden, dat kwam gewoon niet in me óp!”

Maar voor Curry was de koek op. De scheiding (2009) verliep moeizaam, daarvoor maakt de radiomaker jaren later zijn excuses. Terugblikkend had hij eigenlijk toch veel aan Paay te danken. “Ik kan rustig stellen dat ik ten onder gegaan was aan de verleidingen van de Amerikaanse showbizz, als Patricia toen niet het vaste baken in mijn leven was geweest,” zei hij in Story. “Toen ik carrière maakte bij MTV in New York woonden we in New Jersey, weg van de gekte van Manhattan. Ik kwam dan vol adrenaline uit de tv-studio’s en had na alle opnames de bloemetjes buiten kunnen zetten, met de wereldsterren die daar kind aan huis waren. In plaats daarvan zat ik thuis om zes uur aan tafel bij Patricia draadjesvlees en gekookte piepers te eten. Elke avond weer. Ik kan daar met veel waardering aan terugdenken.”

Patricia & Adam

Relatietherapeut: 'Externe druk maakt het extra moeilijk'

Het lijstje van mislukte glamourkoppels is heel lang. Hoewel vaak het perfecte beeld wordt uitgestraald, komt er vroeg of laat vrijwel altijd een einde aan het sprookje. “Van de buitenkant ziet het er inderdaad goed uit, maar of hun relatie dat ook echt is, weet je helemaal niet,” zegt Lenie Kap, relatietherapeut bij In-Contact. “Ook BN’ers hebben hun issues, zoals we die allemaal hebben. Dan neem je een vriend of vriendin in vertrouwen, want erover praten helpt. Dat is voor hen misschien moeilijker, want voor je het weet liggen je problemen op straat,” zegt Kap, die benadrukt dat ze nog nooit BN’ers heeft geholpen.

Je zou denken: BN’ers begrijpen elkaar. Ben je samen met een BN’er, dan kan dat knellen: dat alle aandacht altijd uitgaat naar het bekende gezicht. Omgaan met die starende blikken is voor iedereen lastig, maar het zorgt in ieder geval niet voor scheve verhoudingen in een relatie, als beide partners bekendheid genieten. Maar zo blijkt het in de praktijk dus niet te werken, getuige alle relatiebreuken.

“Die externe druk kan het juist extra moeilijk maken,” zegt Kap. “En het zijn mensen die vaak de hemel in worden geprezen. Daar zijn ze ook aan gewend. Maar wat als je partner in de spotlights blijft staan, maar jij gas terugneemt om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen? Terwijl jij misschien ook wil blijven schitteren. Dat kan allemaal spanning opleveren. BN’ers hebben het vaak druk, maar tijd blijven besteden aan je relatie is heel belangrijk. Als er kinderen komen staat het ouderschap op de voorgrond, het partnerschap krijgt dan vaak te weinig aandacht. Dan komen hun problemen ook nog eens sneller naar buiten. Dat lijkt mij ook lastig hoor, dat over jouw relatieproblemen in het openbaar wordt gesproken en gespeculeerd!”

Entertainment
  • Jarry Popelier
  • ANP, BSR Agency