Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Je bent echt een droplul als je nu nog rare dingen doet'

Oud-wielrenner Gert Jakobs (56) was in de jaren negentig de superknecht van onder meer Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. Tegenwoordig is hij analist en motivator en hoopt hij, net als de rest van de wielerwereld, dat er snel weer gekoerst kan worden. “Ik heb nu totaal geen werk meer. Alles is geannuleerd.”

Oud-wielrenner Gert Jakobs

Er wordt nu al ruim tien weken niet gefietst. Hoe erg is dat voor een renner?

“Het is dramatisch. In je hoofd word je er kneitergestoord van. Je weet namelijk niet waar je aan toe bent. En dat kost ontzettend veel energie. Daar komt bij dat renners uit landen met een totale lockdown op hun hometrainer moeten trainen. Binnen dus. Ik kan je zeggen: dat is geestelijk erg frustrerend.”

Gelukkig is er wel dat virtueel wielrennen

“Hou op, zeg! Dat vind ik helemaal drie keer niks. Dat is surrogaat fietsen. Wielrennen is chaos, claxonnerende en opgewonden ploegleiders. Kasseien, hagel, wind en storm. Valpartijen, sprintend naar de Muur van Geraardsbergen en de Kwaremont, met het hol open en het snot aan de lippen.

En dat krijg je echt niet achter de computer.”

Hoe erg is deze crisis voor jou?

“Ik heb nu totaal geen werk meer. Niet als analist en al helemaal geen lezingen. Alles is geannuleerd.

Maar goed, er zijn ook mensen die vandaag horen dat ze het einde van het jaar niet zullen halen. Dus alles is relatief. Al neemt dat niet weg dat ik snak naar het moment dat we allemaal weer op de fiets zitten.”

Vaak gehoord: het peleton van nu mist een Gert Jakobs

“Klopt, daar zijn er momenteel niet veel meer van. Terwijl het bij mij echt in de genen zat om je dienstbaar op te stellen voor anderen.”

Zou de Gert Jakobs van toen ook nu overleven?

“Oef, moeilijk te zeggen. Ondertussen is er een hoop veranderd, hoor. En vergeet niet dat ik bergop niet heel goed was. En dat soort etappes heb je tegenwoordig steeds meer. Maar aan de andere kant: in de klassiekers zou je natuurlijk wel een goede aan me hebben.”

Vroeger was de dopingcontrole niet zo streng. Denk je dat er nu nog veel wordt gebruikt?

“Je bent echt een droplul als je nu nog rare dingen doet. En het hoeft ook niet. Ik bedoel: we zijn een innoverend land. Wij weten alles van aerodynamica, materialen en voeding. Daarin lopen we in Nederland voorop. En daar valt meer winst te halen dan in de dingen die God verboden heeft.”

Benieuwd naar de rest van het interview waarin Gert Jakobs onder andere een boekje opendoet over zijn eigen dopinggebruik? Je leest het in de Panorama van deze week of via Blendle.

Sport
  • Vincent de Vries
  • Clemens Rikken