doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Geestelijke toestand Thijs H. blijft onduidelijk: dikt hij de boel aan?

Vandaag was de laatste voorbereidende zitting in het proces van Thijs H., de student die vorig jaar mei drie onschuldige mensen neerstak. Op 22 juni gaat zijn proces van start, maar een uitgemaakte zaak is het zeker niet.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Thijs H tijdens de zitting in november 2019

Thijs H. (28) uit Brunssum is de hoofdpersoon in een van de geruchtmakendste moordzaken in Nederland. Drie willekeurige mensen stak hij een jaar geleden dood. Een persoon in Den Haag en twee op de Brunssummerheide. De reden? Hij hoorde stemmen in zijn hoofd en verklaart via reclames en kentekens verborgen boodschappen door te hebben gekregen. Maar is dat wel zo? Het OM twijfelt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Laatste voorbereidende zitting

Vandaag was de laatste voorbereidende zitting, voordat het proces op 22 juni echt van start gaat. Zijn familieleden beroepen zich op hun zwijgrecht en willen niet getuigen in het proces. Het Pieter Baan Centrum stelt dat Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar is, en adviseert tbs met dwangverpleging. Maar het OM twijfelt aan de ernst van zijn psychische problemen en heeft het idee dat Thijs H. zijn wanen wellicht wat aandikt.

Gewetenloze killer of geestesziek

Panorama ging op onderzoek uit en dook in het verleden van Thijs H. en de gebeurtenissen voorafgaand aan de dubbele moord op de Brunssummerheide. Waarom werd Thijs H. niet opgenomen, ondanks dat zijn ouders hierop aandrongen? Waarom zocht Thijs H. naar manieren waarop hij zichzelf minder verdacht kon maken? Dit lees je volgende week in de Panorama. Bij deze alvast een tipje van de sluier:

"Thijs reist in de dagen na de eerste moord terug naar Brunssum, naar zijn roots. De plaats in Zuid-Limburg waar zijn ouders, moeder is sinds jaar en dag advocate, wonen. Daar waar zoon Thijs af en toe graag het gezinshondje uitlaat in de buurt. 

Hemelsbreed is dat niet ver van het uitgestrekte natuurgebied de Brunssummerheide, een plek op loopafstand.  Hij is een man van weinig woorden, vaker in zichzelf gekeerd. Het gaat niet goed met Thijs, zo constateren zijn pa en ma op de zondag en maandag na de Haagse moord. Psychisch niet goed. Hij zou onder andere bezeten gedrag vertoond hebben en zijn omgeving de stuipen op het lijf hebben gejaagd. 

Ten einde raad besluiten H.'s ouders om op zondag 5 mei 2019 met hem naar de spoedeisende psychiatrie te rijden voor een opname. Hun hulproep lijkt echter aan dovemansoren gericht want twee psychiaters constateren hier dat het 'slechts' om bijwerkingen van zijn nieuwe ADHD-medicijn gaat. Er is niks ernstigs aan de hand met Thijs dus, zo vinden de deskundigen althans. 

Nauwelijks één dag later is de Brunssumer echter nog altijd totaal van de kaart. Vader en moeder H. rijden met Thijs naar een vestiging van PsyQ, onderdeel van GGZ-instelling Mondriaan. Hier doen zij weer hun verhaal over de toestand van hun zoon. Ze smeken zelfs om acute opname van hun zoon. Maar ook nu krijgen zij te horen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken omdat Thijs' gedrag een bijwerking van de medicatie zou zijn. 

Op dinsdag 7 mei, vier dagen na de moord op Etsuko, gaat het echter helemaal mis. Rond elf uur 's morgens verschijnt Thijs - ditmaal zonder zijn ouders - weer in de openbaarheid op straat. Hij drentelt in zijn uppie rond op de Brunssumerheide. Een jonge vrouw laat daar op precies datzelfde moment haar hond uit en instinctief merkt zij dat ze achtervolgd wordt. Ze ruikt onraad."

Het proces tegen Thijs H. gaat 22 juni officieel van start. Het complete onderzoek naar deze moordzaak lees je in de Panorama van volgende week.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws