Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Snel geld: Tijd voor een polootje van 13 euro

Renée Lamboo (35) had ooit grote schulden. Nu heeft ze een half-afgelost huis en een overvolle spaarrekening. Ze runt PorteRenee.nl en deelt haar wijsheid iedere week in Panorama.

André Hazes

Meer, meer, meer

In het Zweedse koninklijk huis blijven de euro’s lekker rollen. Koning Carl Gustaf XVI kocht voor zijn eigen 74ste verjaardag een BMW M8 coupé. Die zou hem zo’n 150.000 euro hebben gekost. Daarover kreeg hij flink de wind van voren in de pers. Totaal ongepast in tijden waarin zoveel mensen het financieel zwaar hebben, was het oordeel. De koning had de auto nou niet per se nodig om van A naar B te komen. Hij bezit al wat andere mooie auto’s, zoals een Ferrari, een Porsche en een AC Cobra. Carl Gustaf had nog wat geld over en kocht daar voor 235.000 euro een tractor van voor op zijn eigen landgoed. Misschien heeft Carl Gustaf wel nobele redenen. Want met zijn aankopen blijft hij wel trouw de economie stimuleren.

Minder, minder, minder

André Hazes verdiende de afgelopen jaren bakken met geld en gaf die knaken net zo hard weer uit. Nu hij niet kan optreden, drogen de inkomsten op en daar gaat Hazes heel verstandig mee om. Hij verscheen bij RTL Boulevard in een polootje dat hij zelf via internet had besteld: “Ik koop mijn kleding nu via Asos,” vertelde hij trots. “Dit polootje kostte 13 euro, weet je wel, in plaats van dat ik iets duurders kocht. Als je geld uitgeeft als je het verdient, moet je geen geld uitgeven als je het niet verdient.”

Budgetteren voor beginners

Neig jij toch naar minder uitgeven in deze onzekere tijden? Dan is budgetteren de manier om inzicht te krijgen in je financiën. Geen zin om met bonnetjes, een Excelsheet en een rekenmachine elke dag uren aan je keukentafel door te brengen? Budgetteren kan ook makkelijker, namelijk met de 50/30/20-regel. Het idee daarachter is dat je 50 procent van je netto inkomen uitgeeft aan essentiële uitgaven zoals je hypotheek, huur, water, gas, licht en de boodschappen.

De volgende 30 procent geef je uit aan extra’s, zoals uit eten gaan en hobby’s. Dan blijft er nog 20 procent over, die je structureel wegzet.

Waarom zou je je hypotheek versneld aflossen?

Extra aflossen op je hypotheek is populair in Nederland.

Steeds meer mensen betalen meer af op hun hypotheek dan nodig is. Waarom? Omdat ze zo sneller van hun hypotheek af zijn en over de (dan dus kortere looptijd) minder rente betalen over de lening. Dat kan flink schelen. Ook de lage spaarrente doet de populariteit van aflossen groeien. Op je spaarrekening wordt het geld door inflatie alleen maar minder waard.

En boven een bedrag van ruim 30.000 euro per persoon ga je belasting betalen over je spaargeld.

Daar zitten mensen ook niet op te wachten.

Door geld in het huis te steken, omzeilen ze die belastingplicht.

Een creditcard die je dekt

Wist je dat aankopen die je met een creditcard doet vaak verzekerd zijn? Meestal geldt deze dekking gedurende 180 dagen na de aankoop. Er geldt wel een klein eigen risico van bijvoorbeeld 25 of 50 euro. Wordt je aankoop gestolen, raakt ie beschadigd of verlies je ’m? Dat krijg je het geld keurig vergoed. Die dekking geldt ook wanneer je product beschadigd geleverd wordt of helemaal nooit aankomt. Let wel op dat je je aankopen via je creditcard dezelfde maand afbetaalt, zodat je geen achterstanden opbouwt. Dan ga je namelijk rente betalen over wat je de creditcardmaatschappij schuldig bent. Deze aankoopdekking krijg je trouwens ook bij een aankoop via PayPal. Een creditcard die je dekt

Sneeuwbaleffect

Ken je het sneeuwbaleffect al? Dat helpt je om schulden sneller af te betalen, waaronder ook je hypotheek. Iedere keer wanneer je extra aflost op je hypotheek, gaan je maandlasten omlaag.

Dat zijn geen enorme bedragen, misschien een paar euro per maand. Stel dat je eenmalig 500 euro extra aflost en dat je dat maandelijks een verlaging van 2 euro op je maandlasten oplevert. Dan los je de volgende maand niet je ‘gewone’ 500 euro af, maar 502. Je neemt dus het voordeel dat je hebt gecreëerd met de aflossing mee in je volgende aflossing.

Dat lijkt in het begin weinig zoden aan de dijk te zetten, maar als je dat structureel blijft doen helpt het je om je aflossing exponentieel te laten groeien. Steeds harder dus.

Doordat je je voordeel meeneemt in je volgende aflossing, gaan je woonlasten steeds harder naar beneden. Bij een extra aflossing van 500 euro, scheelde het 2 euro op je maandlasten. Bij een aflossing van 502 euro is dat misschien 2,10 euro.

Die 2,10 extra voordeel neem je in je volgende aflossing mee, waardoor die 500+2+2,10 is. Zie je wat er gebeurt? Je aflossing groeit steeds harder omdat de maandelijkse verlaging van je woonlasten steeds harder groeit. En zo wordt je schuld steeds sneller kleiner. Dit versneld aflossen werkt bij je hypotheek, maar ook bij het aflossen op andere schulden die omlaaggaan naarmate je meer aflost, bijvoorbeeld een persoonlijke lening of je studieschuld.

Entertainment
  • Renée Lambo
  • Instagram