Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: ‘Ik zit hier niet voor m’n zweetvoeten’

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals ook deze zaak.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Twee leden van de parket-politie zetten hem op zijn stoel. “Sorry dat u even moest wachten,” verontschuldigt de rechter zich. “Het loopt allemaal wat uit vanmorgen.” 

“Geen probleem mevrouw, ik heb tijd zat,” stelt Dio (46) haar gerust. Hij zit weer eens achter slot en grendel voor een winkeldiefstal. Een bezoek aan de politierechter is dan een uitje en dat mag wat hem betreft best iets langer duren. Graag zelfs. Ook vandaag gaat het weer om winkeldiefstallen. Dit keer heeft hij volgens de officier 35 pakken koffie gejat bij de Jumbo en acht dekbedovertrekken bij V&D. Bovendien had hij voor die laatste winkel een winkelverbod vanwege eerdere diefstallen.

@backlink(154787)

Druk met jatten

Terwijl de officier de tenlastelegging opleest, pijnigt Dio zijn hersens. Je ziet hem denken. 35 pakken koffie… acht overtrekken… winkelverbod… Een van zijn handen woelt daarbij driftig door zijn haar, dat er toch al uitzag alsof hij nog geen vijf minuten uit bed is. “Dan moet u mij efkes helpen, dames…” zegt de van oorsprong Griekse Dio met een Brabantse tongval. Hij is in het recente verleden zo druk geweest met jatten dat het allemaal een beetje door elkaar is gaan lopen.

“Als u wilt, kunnen we de beveiligingsbeelden bekijken,” zegt de rechter terwijl ze met haar hoofd in de richting van een grote televisie knikt. Want het staat allemaal keurig op camera. Dio die met een tas vol niet betaalde pakken koffie de winkel uitloopt. Dio die amper twee minuten later doodkalm terugkomt voor een tweede lading. Dio die met acht dekbedovertrekken V&D uitloopt. Dio die daarna vlug de winkel weer binnenrent omdat het alarm afgaat. Dio die zich daarna ietwat knullig verstopt achter een pilaar in de winkel…

“Oh ja…” knikt hij nu. Hij hoeft de beelden niet te zien. Hij weet het weer. Alleen dat winkelverbod is nieuw voor hem. Mocht hij V&D niet in? Van de Hema, het Kruidvat en C&A wist hij het, maar V&D?

“U hebt een collectief winkelverbod voor de binnenstad van Den Bosch,” helpt de rechter hem.

“Ja, maar wat is dat? Dat zegt mij toch niks?”

“Dat betekent dat u in een winkel of vijftig niet meer welkom bent. Aan een sticker op de deur kunt u zien welke winkels er bij dat collectief zijn aangesloten.”

“Aan een sticker? En dan moet ik zeker zo’n hele pui afstruinen op zoek naar een…”

“Eigenlijk wel ja,” zegt de rechter.

“Pffff.”



“Waarom zien we u hier nou steeds weer terug?” verzucht de officier daarna hardop.

“Dat lijkt me duidelijk mevrouw, ik zit hier niet voor m’n zweetvoeten.”

“Maar dit is toch geen leven zo, waarom houdt u er niet een keer mee op? Waarom gaat u niet gewoon werk zoeken?”

“Dit is m’n werk, mevrouw. De een is slager, de ander kapper en ik ben winkeldief. Simpel zat,” zegt Dio.

De celstraf van drie maanden maakt geen enkele indruk. “Nou dames, tot de volgende keer maar weer.”

@backlink(154759)

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Lees 'm in ons magazine op Blendle of bestel een papieren versie.