Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: de Big Mac.
Hij is de pijp uit: Michael James 'Jim' Delligatti, de uitvinder van de Big Mac - 's werelds beroemdste hamburger. De Amerikaan met Italiaanse wortels is 98 jaar oud geworden. Hij stierf niet ver van Uniontown: de stad in Pennsylvania waar Delligatti in augustus 1918 het levenslicht ziet en in de jaren vijftig - na tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa te hebben gevochten - een franchise van het toen nog redelijk onbekende McDonald's opent.
Today, we celebrate the 98 inspirational years of Big Mac inventor, Michael "Jim" Delligatti. Jim, we thank and will forever remember you. pic.twitter.com/wmEFrmazdn
— McDonald's (@McDonalds) November 30, 2016
Aan de kleine kant
We spoelen door naar 1965. Delligatti bezit ruim 40 filialen van de 'Mac' en komt met het idee om een dubbele hamburger te verkopen. De normale hamburgers vindt hij maar aan de kleine kant. Twee jaar later is het zo ver. Delligatti introduceert de hamburger die we nu zijn gaan kennen als de 'Big Mac': brood boven, in het midden en aan de onderkant, twee hamburgers, ijsbergsla, cheddar, augurken, uien én natuurlijk dat speciale sausje. Het was een regelrecht succes. Later bedacht Delligatti ook nog eens de Egg McMuffin, waarmee hij het startschot gaf voor het ontbijt van McDonald's.
Feitjes paraat
Grote kans dat je net als ons al heel wat Big Macs in je leven verorberd hebt. Maar of je ook deze feitjes paraat hebt?
Naam
Het had niet veel gescheeld of we hadden nooit gehoord van de Big Mac. Althans, de naam dan. De dubbele hamburger heeft namelijk twee eerdere namen gehad. De Big Mac werd geïntroduceerd als de 'Aristocrat', maar dat vonden klanten maar lastig en onduidelijk. Ook de tweede naam, de 'Blue Ribbon Burger', werd geen succes. Uiteindelijk muntte een jonge marketingmedewerker van McDonald's de naam Big Mac. Die bleef, zoals we allemaal weten, wél hangen.
Lees en zie ook: vloekende YouTube-kok bouwt bierpizza (VIDEO)
Strijd
Het was Delligatti niet alleen om een grotere hamburger te doen. De ondernemer wilde ook de strijd aan gaan met Big Boy, een concurrerende fastfoodtent in Pennsylvania. Goed, Big Boy schijnt nog steeds te bestaan, maar er is een reden dat je er nog nooit van gehoord hebt: Delligatti won de strijd.
45 cent
De eerste Big Macs werden voor 45 cent per stuk verkocht. In Nederland kost de burger op dit moment precies drie euro meer. We hebben gehoord dat 'ie vandaag slechts een eurootje kost. Heeft overigens niets met de dood van Delligatti te maken.
Lees en zie ook: leuk meisje schranst gigantische burrito (VIDEO)
Big Mac Index
Dankzij het vooraanstaande economische tijdschrift The Economist is de Big Mac inmiddels verworden tot een waar economisch meetinstrument. Met Big Mac Index analyseert het Britse blad jaarlijks de koopkracht van een bepaald land. Dat doet The Economist aan de hand van de prijs van een Big Mac in dat land, ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Museum
Terug naar Delligatti. Hij opende in 2007 een heus Big Mac Museum in Pittsburgh. Het museum huisvest de grootste Big Mac ter wereld. Dit bizarre broodje heeft een doorsnede van zo'n 4,5 meter.
Nu hebben we toch een zin in een Big Mac...