/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fcore%2Fpanorama-fallback2.png)
Zaterdag 10 december. De kickbokswedstrijd waar iedereen op gewacht heeft. Badr Hari vs. Rico Verhoeven. Een klassieke confrontatie tussen de Bad Boy en de Good Kid. Onze verslaggever Jens Olde Kalter beschrijft hoe de wedstrijd tot stand is gekomen en peilt de meningen in de vechtsportwereld.
Het almachtige K-1 heeft financiële en organisatorische problemen waardoor er in 2011 voor het eerst geen Grand Final wordt gevochten. De rek is eruit. De enige promotor die naast K-1 grootschalige evenementen organiseert is dan It’s Showtime. Met concurrent Golden Glory uit Breda wordt het gekocht door Glory Sports International van de Franse miljardair Pierre Andurand. En zo ontstaan de Glory World Series. Geld is er dan genoeg zodat er weer over de hele wereld wedstrijden worden georganiseerd. Maar het ontbreekt de organisatie aan goede kampioenen. Sem Schilt doet nog even mee, maar kampt met gezondheidsproblemen, net als Remy Bonjasky en Badr Hari zit eind 2012 in de gevangenis wegens meerdere aanklachten van (zware) mishandeling.
Lees ook de reportage die Nieuwe Revu met Rico Verhoeven maakte
Vacuüm
Een sportief vacuüm dus, dat langzaam gevuld wordt door die Brabantse zwaargewicht. Rico Verhoeven rijgt de overwinningen aan elkaar en wordt eind 2013 wereldkampioen. Dat is hij anno 2016 nog steeds. Maar de vraag die onder kickboksfans vaak klinkt is: “Ja, door wie is ie dan aangevallen?” Niet door klinkende namen in wie iedereen een gevaar ziet, en die aan elkaar gewaagd zijn. Zou dat ook aan Verhoeven hebben geknaagd? Wel willen, maar niet mogen omdat een hele generatie topvechters met pensioen is zonder voldoende opvolgers voor hem achter te laten. Zelfs de nooit gekroonde koning was met pensioen. Soms vocht hij nog een potje voor een zak geld tegen een opgewarmd lijk in Dubai, of in Tsjetjenië omdat zijn vriend de president dat zo mooi vond.
Droompartij
Dus kwam toen de oproep, aan tafel bij Ziggo Sport. Badr kom dan! Kom dan uit je pensioen en geef mij kans op de partij die we allebei nog verdienen. Net als Hari hapte ook Promotor GLORY toe. Ze moeten wel. Een ouderwetse Good Kid versus Bad Boy-wedstrijd komt in een ingekakt kickbokslandschap niet elke dag uit de lucht vallen.
Lees ook: Badr Hari is lekker bezig, eindelijk!
Iedereen wil deze pot zien
Iedereen wil dit zien. Er gaat geen dag voorbij of iemand vraagt wat de uitkomst wordt van deze pot. Op straat, of in de app, zo beaamt ook Simon Rutz. Die is ondertussen zitzakken-bedrijf SeatZac gestart, maar, zegt hij: “Dit is een droom voor iedere promotor. Als ik nog promotor was geweest had ik het zeker gedaan. Ik vind dit leuk voor Rico want die heeft deze partij nodig, althans de erkenning die het oplevert. Als hij Badr verslaat kan niemand meer iets van hem vinden. Dan hij is echt de man.” Aan een voorspelling waagt Rutz zich niet. “Rico moet zijn kop erbij houden en de druk die Badr waarschijnlijk gaat uitoefenen even weerstaan. Conditioneel en qua ritme is hij de betere.”
Bij een vechtgala in Halfweg komen we een oude tegenstander van Hari tegen. “Tja,” zegt die. “Kan Rico de druk straks aan in die snelkookpan in Oberhausen. Wat als er een paar duizend leipe Mocro’s zitten die de zaak opfokken?” Feit is dat Verhoeven over de hele wereld vocht, maar nog nooit zo in de spotlights stond. We bellen even met zijn trainer Dennis Krauweel. “Of wij druk voelen vanwege dit podium en allemaal Badr supporters? Als kampioen is er altijd druk. Badr is een intelligente, goede knokker. Net als Rico. Maar denk je soms dat hij geen last van die druk heeft? Reken maar. Meer dan wij.”
Wie wint de droompartij?
Ernesto ‘Mister Perfect’ Hoost: “Badr heeft minder ritme dan Rico. Dat is een nadeel. Hoe langer Rico het weet te rekken, hoe gunstiger dat voor hem is. En de druk. Tja, als hij goed wordt voorbereid en gecoacht, dan moet dat niet het probleem zijn.”
Alistair Overeem (vocht twee keer tegen Badr Hari): “Badr is technischer dan Rico, al is Rico gegroeid sinds hij bij Glory zit. Maar desondanks heeft hij bij Glory geen tegenstanders van formaat gehad, en al helemaal geen tegenstander met de techniek, reach en agressie van Badr. Dus als ik mijn geld moet zetten, ga ik voor Badr. Vanwege zijn talent.”
Thom Harinck, trainer van de jonge Badr Hari: “Ach talent, dat heeft ie zeker. Meer dan wie ook. Maar is dat genoeg? Badr kon vroeger vaak de druk niet aan. Hij is een onzekere jongen, die dat alleen goed verbergt. Meer dan eens moest ik hem de kleedkamer uit kletsen. Maar ja, soms won die dan wel weer op knock out.”
Antoni Hardonk (verloor in 2004 een spijkerharde partij tegen Badr Hari): “Ja Hari wilde toen zelfs opgeven. Maar Thom Harinck praatte hem genoeg moed in om te blijven staan. Ik heb daar niks van gemerkt. Wat ik wel heb gemerkt is Badrs vermogen om mij te lezen. Zijn goede oog dus en zijn snelle hand die daar op volgde. Hij liep tevoren een beetje dunnetjes en voorover gebogen rond, waarmee hij zijn lengte verborg. Pas in de ring zag ik het. Maar dun en in elkaar gedoken is hij nu niet meer. Rico kan de druk wel aan. Daar ben ik van overtuigd omdat ik weet wat voor een goede band hij met zijn trainer heeft. Dan kan je veel aan hoor. Maar dit is de eerste echte test voor hem. En niet voor Badr. Toch zet ik mijn geld op Rico.”
Lees het in Panorama
Benieuwd naar het complete verhaal? Je leest het artikel in editie 48 van Panorama, die je via onze website kunt bestellen. Je vindt het artikel ook op Blendle.