Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eredivisie: geef Ajax een doekje voor het bloeden (en een paar nieuwe spelers)

Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag: hoeveel wonden kun je hebben om te likken, Ajax? Van het po...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag: hoeveel wonden kun je hebben om te likken, Ajax?

Van het positivisme waarmee Ajax afgelopen seizoen de finale van de Europa League haalde, is, op z’n zachtst gezegd, weinig meer over. Bepalende spelers vertrokken (Klaassen, Traoré, Tete, Riedewald), de voorbereiding op het huidige seizoen verliep dramatisch (Nouri) en ook de Champions League-droom kon al na het tweeluik met OGC Nice weer voor een jaar in de koelkast. En dan moest het nieuwe voetbalseizoen, het seizoen waarin de club voor het eerst sinds 2014 weer een prijs moet pakken, nog beginnen.

Terwijl de transfermolen op volle toeren draait en aan meer spelbepalende spelers wordt getrokken – het meest aan Davidson Sánchez, maar ook Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en André Onana schijnen te worden begeerd door clubs in topcompetities – begon Ajax het seizoen op bezoek in Almelo. Afgelopen zaterdagavond. Op kunstgras. Da’s vragen om problemen. Het Polman Stadion van Heracles is nou niet bepaald het Parc Olympique Lyonnais in Lyon en de laatste keer dat Ajax op kunstgras speelde, liepen de Amsterdammers ook averij uit (Excelsior uit, 1-1). 

Ajax-aanvoerder Joël Veltman weet, ondanks zijn eigen gebrekkige voetbalinzicht, waar het aan ligt: er moeten spelers bij. Marc Overmars, de man die sinds de laatste titel van Ajax meer dan 100 miljoen euro aan transfers voor de Amsterdammers verdiende, is zich daarvan doordrongen – denken we – maar zijn hand blijft voorlopig op de knip. Omdat hij, tegen beter weten in misschien, ervan uitgaat dat Sánchez, Dolberg, Ziyech en Onana inderdaad niet gevoelig zijn voor een grotere bankrekening, grotere club en een grotere competitie (haha!).

Dus mag Ajax weer likken aan een nieuwe gapende wond. De competitie is pas één speelronde onderweg en nu al lopen de Amsterdammers achter de feiten aan. De andere twee clubs van de traditionele top-3 - kampioen Feyenoord en PSV – wonnen wel hun eerste wedstrijd van het seizoen (Feyenoord-FC Twente 2-1, PSV-AZ 3-2) en ook koploper Vitesse (Vitesse-NAC 4-1) draait al als een geoliede machine. Zelfs promovendus VVV-Venlo begon het seizoen beter dan Ajax (VVV-Sparta 3-0). Saillant detail: over twee weken moet Ajax op bezoek in de Koel. Weer tegen een kleintje. Weer op kunstgras.

Gaat er eindelijk een belletje rinkelen in de Johan Cruijff Arena? Zal de ploeg wéér zonder nieuwe spelers, maar met 50 miljoen euro extra die Ajax voor Sánchez vangt, aantreden in Limburg? Not for sale, had Overmars al tegen Tottenham Hotspur gezegd. Ja ja. Dan weten wij al genoeg.

M. Jacobs