doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Mexicaanse drugskartels zetten nu ook drones in om wapens te vervoeren

Drone met een daarop bevestigde AK47 aangetroffen bij Amerikaanse grens
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dat drones werden gebruikt om drugspakketjes mee te vervoeren was al bekend. Het is tevens een van de redenen waarom grensbewaking tussen de VS en Mexico zo lastig is. Want hoe hou je het luchtdek boven een 3200 kilometer lange grenslijn dag en nacht in de gaten? Zeker als het gaat om zulke kleine apparaten als drones, dan is dat een knap lastige operatie om ieder door het zwerk zoemend pakketje te onderscheppen. Nieuw is echter dat de Amerikaanse douane aan 'eigen zijde' recent ook drones met daarop bevestigde vuurwapens heeft aangetroffen. Kennelijk ging het om 'verdwaalde' vliegmachientjes die ingezet zijn bij drugsoorlogen aan de Mexicaanse kant van de grens.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Vuurwapens

Met het bevestigen van vuurwapens op drones, en zodanig dat deze ook van een afstand in werking kunnen worden gesteld, nemen de drugskartels een wapen uit de militaire wereld over. Want in de Syrische oorlog - om maar een dwarsstraat te noemen - is veelvuldig gebruik gemaakt van drone-bommenwerpers en drone-vuurwapens. Die worden heel deftig Unmanned Combat Aerial Vehicles genoemd. En die hebben heel wat mensenlevens  beëindigd. De zanger Anthony heeft daar een aangrijpend lied over opgenomen: 'Drone bomb me.'

@backlink(163857)

Massagraven

Op de website The Daily Beast spreken experts hun zorgen uit over de ontwikkeling dat nu ook de drugskartels gebruik maken van UCAV's. "Daarmee zouden ze niet alleen elkaar kunnen gaan bestrijden. Het is natuurlijk ook een middel om politie en het leger mee aan te vallen," zo wordt gesteld. En dat zou weleens nog meer mensenlevens kunnen gaan kosten, dan nu al het geval is. Een aanhouding bij de stad Salamanca - waar vier man op een truck werden opgepakt met vuurwapens én een zogeheten 'potato-bomb-drone' - heeft die angst alleen maar aangewakkerd. Temeer daar er in dezelfde regio - in het zuiden van Mexico - recentelijk enkele massagraven zijn aangetroffen.

"Het was eigenlijk alleen maar een kwestie van tijd of die drone-vuurwapens zouden gaan opduiken in Mexico," zo stelt een expert.
Drone als smokkelaar van meth coke en heroïne

Guerilla-eenheden

De kennis waaruit de cartels kunnen putten is oneindig. Op internet zijn video's terug te vinden van jihadorganisaties die drones gebruiken om er bommen aan te bevestigen. In de Colombiaanse drugsoorlog zijn drones gebruikt door de overheid om FARC-leden te doden. Wapens waarvan enkelen mogelijk op de zwarte markt zijn beland. Daarnaast hebben de drugskartels ook hun eigen expertise op het gebied van drone-vervoer. "Het was eigenlijk alleen maar een kwestie van tijd of die drone-vuurwapens zouden gaan opduiken in Mexico," zo stelt een expert in de Daily Beast.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws