doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hoe een Ghanese Nederlander in Pyeongchang belandde

Een Nederlander die meedoet aan het skeleton dan hebben we natuurlijk over Kimberly Bos denk je, maar er doet ook een Nederlandse man mee in Pyeongchang, maar dan wel voor Ghana. In Zuid-Korea steelt Akwasi Frimpong met zijn glimlach vele harten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Zijn tocht naar de Olympische spelen is een lange. Laten we maar gewoon beginnen bij het begin. Als de nu 31-jarige Frimpong acht jaar oud is besluit zijn moeder om met haar kinderen naar de Amsterdamse Bijlmer te verhuizen. Ze wil een betere toekomst voor haar kroost. Toch duurt het lang voordat Frimpong echt Nederlander wordt. Pas in 2008 krijgt hij dan toch echt de Nederlandse nationaliteit na jarenlang als illegale te hebben geleefd. 

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Frimpong kiest eenmaal in Nederland snel voor de atletiek. Hij blijkt een aardig sprint talent, maar weet helaas niet de spelen van Londen te halen. De olympische droom blijft echter bij de altijd goedlachse Ghanees. Hij probeert het nogmaals, maar nu in een andere sport. Het bobsleeën. Met het team van Ivo de Bruin probeert hij zich te plaatsen voor Sotsji, maar helaas het lukt opnieuw niet. 

Hij maakt de overstap naar het skeleton en besluit om met zijn vrouw en kinderen de oversteek te maken naar de andere kant van de wereld naar Salt Lake City om zo goed mogelijk te kunnen trainen. Frimpong stelt zichzelf het doel om er in 2022 in Peking te staan. Als hij dit jaar krijgt te horen van het Olympisch Comité van Ghana dat hij op de geschoonde wereldranglijst bij de eerste zestig moet staan lijkt ineens ook Pyeongchang binnen de mogelijkheden te liggen. 

Als hij in januari op de 55ste plaats blijkt te staan na louter wedstrijden te hebben gesleed op de Intercontinental Cup gaat in droom in vervulling. "Ik heb hier vijftien jaar heel hard voor gewerkt. Zo zie je maar wat je met een beetje doorzettingsvermogen kunt bereiken." Inmiddels zijn we al een maand verder en is het Olympische vuur ook in Akwasi Frimpong gaan branden. 

Hij droeg bij de openingsceremonie de vlag van zijn geboorteland. "Ik wilde altijd al weten hoe het voelt om een olympiër te zijn en vanavond heb ik dat gevoeld. Het is geweldig om het tegen atleten uit andere landen op te nemen en ik kan laten zien dat Ghana ook goed is in wintersport," zo liet hij toen weten aan NU.nl. 

Frimpong in actie tijdens een training in Pyeongchang
Frimpong in actie tijdens een training in Pyeongchang

Vannacht 2 uur Nederlandse tijd gaat de langgekoesterde droom dan toch eindelijk echt in vervulling voor Frimpong. Na anderhalf jaar trainen op zijn slee is de Amsterdammer er klaar voor al kan hij nog niet meedoen om de medailles. "Uiteindelijk wil ik de eerste Afrikaan worden die een medaille wint op de Winterspelen." Dat moet dan maar over vier jaar in Peking!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws