Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Harry Mens: slecht interviewen, goed cashen

Er is vermoedelijk geen slechtere presentator en interviewer op televisie dan Harry Mens (71). Maar er is waarschijnlijk ook geen collega die meer verdient dan Harry. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? Wat is zijn geheim?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het is dat René van der Gijp zo’n groot liefhebber is van de interviewtechniek van Harry Mens, anders was zijn onorthodoxe stijl voor altijd het best bewaar- de geheim van Hilversum gebleven. Zijn programma Business Class komt dan wel al twintig jaar iedere zondagochtend op televisie; er kijkt niemand. Gemiddeld iets tussen de 100.000 en 200.000 mensen, onder wie dus Van der Gijp, die in Voetbal Inside graag ‘hoogtepunten’ van Harry laat zien. Dat kan een fragment zijn uit een gesprek met regelmatige gast Willem van Hanegem, waarin de twee elkaar weer eens niet begrijpen, of gewoon een stuk uit een interview met een ondernemer waarin Harry niet luistert.

Harry: “Het hele hotel zit vol dan?”

Dame van het hotel: “Ja, elk weekend hebben wij het druk, hoor.”

Harry: “Maar het zit nog niet vol dan?”

Zo is Business Class iedere week een broedplaats van misverstanden en stroeve gesprekken. Een kritisch en scherp interview behoort niet tot het format, want dat kan helemaal niet. De gasten betalen een fiks bedrag om langs te mogen komen. Daarom is ook iedere slok wijn en ieder stukje vlees ‘lekker’ en is ieder nieuw investeringsmodel volgens Harry de moeite waard. Verder spat de desinteresse van het scherm. Harry is de tegenhanger van Wendy van Dijk en Yvon Jaspers. Hij dóét niet eens alsof hij geïnteresseerd is. Het presenteren doet hij lekker monotoon, zonder enige intonatie of een poging de kijkers te enthousiasmeren. Zelf ziet hij dat trouwens anders en hij beweert zich wel degelijk goed voor te bereiden. “Ik ben ook echt met mijn programma bezig,” zei hij onlangs in De Ondernemer. “Hou bijvoorbeeld rekening met het gebruik van alcohol. Als ik naar Matthijs van Nieuwkerk kijk, dan zie ik het direct wanneer hij de avond ervoor is doorgezakt. Je ziet een stuk aarzeling tijdens het presenteren. En dat terwijl hij alles van de autocue leest. Ik doe dat niet. Ik heb mijn eigen papieren. Ik heb het hele verloop van de uitzending in mijn kladblok staan. Alles. Tot en met de tafelindeling aan toe. Dat werkt.”

Ouderdomsziekte

Harry begint iedere zondag met het belangrijkste economische nieuws uit de krant voor te lezen. Daarbij geeft hij ook even zijn persoonlijke mening, zoals in de uitzending van 28 januari. “Trump oogst bijval in Davos en alle kranten waren heel mild over Trump, behalve de Volkskrant, die kan er nog steeds niet tegen. ‘Trump oogst bijval’ en de Volkskrant zegt: En boegeroep in Davos. Hoelang de Volkskrant het nog volhoudt, ik heb mijn twijfels, het gaat waarschijnlijk nooit over daar.” Zo, weet die krant ook weer waar het staat.

Harry is de tegenhanger van Wendy van Dijk en Yvon Jaspers. Hij dóét niet eens alsof hij geïnteresseerd is

Na het nieuws uit de kranten begint Harry aan zijn serie interviews, afgewisseld door reportages, ook gemaakt door zijn dochter Suze. Als je Harry zo bezig ziet, zeker in door Van der Gijp uitgezochte hoogtepunten, ben je geneigd vraagtekens te zetten bij zijn verstandelijke vermogens. Of dat dat inmiddels is aangetast door een ouderdomsziekte. Maar niets is minder waar. Harry mag dan regelmatig het mikpunt zijn van spot, uiteindelijk is híj degene die het hardst lacht. Een interview in Business Class? Kost je €14.500 voor zes minuten. De dochter van Harry die langskomt voor een leuk filmpje? €13.000. Een wijntje komen aanprijzen? €4000. Harry heeft een gouden formule in handen.

Hij leerde Menno Buch kennen bij de radio en die zette hem op het spoor van televisie. “Ik ben naar RTL gegaan en heb ze gezegd dat ik op zondagochtend een programma wilde maken. Het enige wat je op dat tijdstip nog had was tv-dominee Schuller en Tel Sell. Als je geld wilt verliezen, moet je het lekker doen, zeiden ze. Ik betaalde de kosten en verkocht de reclame. De winst zouden we delen. Winst die ik vanaf de eerste dag maakte en dat nu, twintig jaar later, nog steeds doe. Business Class is een instituut. Ik heb ontzettend veel geleerd. Nee, ik heb geen journalistieke achtergrond, maar ik ga wel gewoon voor die camera zitten. Ik ben niet bang om fouten te maken. Je moet als ondernemer ook gewoon lekker durven. En natuurlijk loop je dan weleens een blauwtje. Jammer dan. Als ik nu een aflevering bekijk van twintig jaar geleden, schrik ik daar van. Maar wat maakt dat uit?”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Jarry Populier over Harry Mens lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.