Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nooit verschenen albums: The black album van Prince

In de loop der jaren zijn er vele legendarische muziekalbums uitgekomen. Gek genoeg zijn een paar albums legendarisch geworden omdat ze nooit het levenslicht zagen... In deel 1: The Black Album van Prince.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

The Black Album van Prince

Kant 1: Le Grind, Cindy C., Dead On It, When 2 R In Love

Kant 2: Bob George, Superfunkycalifragisexy, 2 Nigs United 4 West Compton, Rockhard In A Funky Place

Wat

The Black Album van Prince zou eigenlijk in oktober 1987 uitkomen. De release werd echter verzet naar 8 december. Op 1 december gaf Prince hoogstpersoonlijk en geheel onverwachts het bevel alle vijfhonderdduizend al geperste exemplaren te vernietigen. Een kleine honderd promo-exemplaren, bedoeld voor de Europese markt, ontliepen de guillotine. Deze bootlegs zorgden voor een ware hype en prijzenslag op de bootlegmarkt. In april 2016 werd één van deze honderd originele exemplaren nog door een liefhebber gekocht voor 15.000 euro. Het is nooit honderd procent duidelijk geworden waarom Prince zich op het laatste moment bedacht. Maar er zijn wel vermoedens en veronderstellingen.

‘Ik wilde niet dat dit duistere, boze album het laatste werk zou zijn geweest’

Wanneer

Prince bevindt zich in 1987 op het artistieke én commerciële hoogtepunt van zijn carrière. Zijn wellicht beste album ooit, Sign o’ the Times, was acht maanden eerder uitgekomen en bleek een doorslaand succes. De Sign o’ the Times-tour die daarop volgde, sloot daar naadloos bij aan.

Prince was tot en met de dag van zijn dood op 21 april 2016 een workaholic, maar die periode in 1987 was misschien wel zijn productiefste. Niet alleen schreef hij het dubbelalbum Sign o’ the Times vol, ook werkte hij mee aan twee cd’s van Madhouse (bestaand uit leden van zijn begeleidingsband) en pende hij een album vol voor zijn protegé Jill Scott. The Black Album die hij dat jaar dus ook maakte, telde slechts acht songs, bij elkaar 44 minuten muziek. Drie van die songs schreef The Minneapolis Midget speciaal voor een verjaardagspartijtje van zijn percussioniste Sheila E. In totaal schreef hij alleen al in 1987, samen met de songs op The Black Album, waarschijnlijk rond de veertig songs die niet officieel zijn uitgebracht. Die bevinden zich nu nog steeds in de befaamde Paisley Park-kluis, in de thuisstudio van Prince. Daar zou genoeg nooit eerder uitgebracht materiaal van Prince liggen om nog jarenlang cd’s met ‘nieuw’ werk uit te brengen.

Waarom

Het antwoord op de vraag waarom Prince de albums liet vernietigen is tot op de dag van vandaag nog nooit met honderd procent zekerheid beantwoord. Er waren mensen die naar de platenmaatschappij wezen als het gaat om het afblazen van The Black Album. Warner Brothers zou bang zijn geweest dat de verkoop van hun sterartiest geschaad zou worden als er zo snel alweer een nieuwe plaat van hem in de winkels zou liggen. Sign o’ the Times lag immers pas acht maanden in de schappen en verkocht nog steeds prima. De platenmaatschappij zou bang zijn geweest dat een te grote stroom aan steeds weer nieuwe Prince-albums de markt zou ‘overvoeden’ en de fans Prince daardoor snel beu zouden worden. Maar er speelde nog iets anders...

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Prince lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.