Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De eerste honderd dagen van Erik ten Hag

11 april is het zover, dan zitten de eerste honderd werkdagen bij Ajax erop voor hoofdcoach Erik ten Hag (48). Maar heeft de winterse trainerswissel – Ten Hag voor Marcel Keizer – ook geresulteerd in het gewenste effect?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

München, Duitsland

Wat is er met je stem joh?

Erik ten Hag: “Euh, niks bijzonders, ik ben van nature gewoon een beetje schor.”

In de nazomer van 2014 reisde ik met collega Remco Regterschot voor een grote reportage door Italië en Duitsland. Een bonte stoet aan schaatsers (Jan Smeekes, Kjeld Nuis) en voetballers (Arjen Robben, Tom Beugelsdijk) trok aan ons voorbij. Of wij aan hen, zo kun je het beter zeggen. Een van de meest bijzondere ontmoetingen was met Erik ten Hag, toen nog beginnend coach en verantwoordelijk voor Bayern München II. Het eerste dat opviel: z’n hese stemgeluid, maar dat was volgens de dokter niet levensbedreigend, grapte hij.

Erik ten Hag was in de grootste snoepwinkel van het Duitse voetbal terechtgekomen via oud-international Matthias Sammer, bijgenaamd ‘der Rote Baron’, die hij had leren kennen als technisch directeur van de Duitse voetbalbond waar Ten Hag weleens een presentatie had gegeven. Toen Sammer de overstap maakte naar Bayern en Ten Hag werd benaderd voor de functie van trainer van het tweede elftal hapte hij toe, op basis van ‘de hele beleving.’ Van Go Ahead Eagles 1 naar Bayern München 2 zag hij absoluut niet als een stap terug. Maar da’s logisch. “Het is niet voor veel trainers weggelegd om zo dichtbij te kunnen komen, ik werk hier eigenlijk alleen maar uit idealistische overwegingen. Je moet dingen doen die je leuk vindt, vind ik, niet te veel een carrière plannen. En dit is leuk, voor een bepaalde tijd. Het is niet alleen Bayern, het is ook alles eromheen.”

Sommige spelers, zoals gebruikelijk meestal geen basisspelers, betitelen jeugdcomplex De Toekomst sinds de komst van Ten Hag als een militair strafkamp

Proeven van de Duitse sportcultuur, dat was een belangrijke reden om de overstap te wagen. Het was goed voor zijn ‘rijpingsproces’, zei Ten Hag, als mens en als trainer. Natuurlijk waren er mensen die zeiden: niet doen, maar hij wilde zelf zo graag. Al was het maar om te leren. “Wij denken in Nederland al snel dat we het hebben uitgevonden, maar die oogkleppen kunnen wel af. Wij staan in het oosten van het land al langer open voor het Duitse voetbal. Ik ben opgegroeid in Haaksbergen, dan ging je in het weekend bij Schalke 04 kijken. En op zaterdagavond keek je op tv naar Heribert Fassbender.”

Pep Guardiola

Bij Bayern werkte Ten Hag in beperkte mate samen met Pep Guardiola, de toenmalige trainer van het eerste elftal. De belangrijkste contacten liepen via de assistenten van de Spaanse succestrainer. Ten Hag leerde  Guardiola kennen als een perfectionist, als een buitengewoon innovatieve coach ook, die altijd een zet vooruit denkt. “Ik heb zelden zo’n ambitieuze, gedreven man meegemaakt,” aldus ten Hag, “maar daar vraagt een club als Bayern München ook om, dat draait 24 uur per dag door.”

Bayern speelde onder Guardiola niet in een vast systeem, verklapte Ten Hag. Guardiola speelt meerdere systemen in een bepaalde stijl, zo moet je het meer zien. De stijl dicteert, het systeem is ondergeschikt. Offensief, dominant, druk vooruit zetten, altijd een man meer creëren, bij voorkeur op de helft van de tegenstander; daar kwam het in het kort op neer. En nee, dat hoeft niet altijd, anders dan goeroe Cruijff voorschreef, met vleugelaanvallers. Ten Hag: “Het is meer de gedachte dan een systeem. De tegenstander willen beheersen, dáár gaat het om.”

Leerschool

Wat dat betreft bestaat er geen betere leerschool voor iedere, toekomstige, niet zelf-opgeleide Ajax-trainer. Erik ten Hag hield het na twee jaar voor gezien in München, officieus wegens een ‘te hoog improvisatiegehalte’. Wat hem vooral opbrak bij Bayern was dat hij leiding gaf aan een soort ‘tussenelftal’, waar hij niet kon bouwen aan een team, laat staan een specifieke speelstijl.

“Het lijkt nu wel een klaagzang,” zei Ten Hag, “maar dat is het niet. Ik moet veel improviseren, maar maak ook genoeg leuke dingen mee. De derby tegen 1860 München bijvoorbeeld, de hele stad in rep en roer, stadion uitverkocht, live op televisie, de gevechten op de Viktualienmarkt. Kun je je dat voorstellen in Nederland? Voor veel mensen in München draait het hele seizoen om die twee wedstrijden, om de vraag: wie is de beste van de stad? Als ze dat op het hoogste niveau niet kunnen uitvechten, dan maar een niveau lager.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel Erik ten Hag lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

Bronnen: Ajax Showtime / Voetbal International / AD / ELF / De Telegraaf