Van kruimeldief tot Mocro crimineel

Zakaria A. is een jonge man van begin 20 die is opgegroeid tussen de flats van de Utrechtse wijk Overvecht. Hij zou zich volgens justitie hebben opgewerkt van onbeduidende kruimeldief tot moordenaar van Martin Kok.
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Kruimeldief

Met een flinke hoofdwond en zijn gezicht onder het bloed rijdt Zakaria A. op 4 juli 2014 op een scooter van een pizzabezorgdienst weg van de Atlasdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Die hoofdwond is het resultaat van een aanvaring die hij even daarvoor heeft gehad met een van zijn jeugdvrienden, Khalid O. Aanleiding was een conflict over de levering van een aantal grammen drugs. Zakaria A. stelt op dit moment nog niet zoveel voor, hij behoort in 2014 nog tot een groepje dat voornamelijk handelt in kleine partijen drugs. Hoe anders is het twee jaar later. Van een kleine kruimeldief zou Zakaria A. zich in 2016 hebben ontwikkeld tot iemand die betrokken is bij moord. Het verhaal van Zakaria A. is daarmee exemplarisch voor zoveel andere jonge jongens die met veel geld en valse beloftes het liquidatiecircuit ingezogen worden. Alles doen ze om meer status en aanzien te krijgen in het criminele milieu. En Zakaria lijkt er ook trots op te zijn als hij in 2016 meewerkt aan een clip van rapper Lijpe, zwaaiend met een AK-47. In de videoclip voor het nummer Eng staat Zakaria doodstil en onherkenbaar met het wapen in z’n hand, terwijl Lijpe rapt:

’Heb je iemand die ’m trekt

Ga je gestrekt in je flat

Tien jaar weg en weer back

Maar je wordt gesmackt als het lekt’

Liquidaties

In het jaar 2016 vinden er twee liquidaties plaats waarbij in de politieonderzoeken de naam van Zakaria A. zal opduiken. Het gaat om de moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 aan de Kretadreef in Overvecht en die op misdaadblogger Martin Kok op 8 december 2016 bij seksclub Boccaccio in Laren. Coke en pillen De Nederlandse Marokkaan Zakaria A. groeit op bij zijn moeder thuis in een flatwoning aan de Dommeringdreef in Overvecht. Zijn ouders zijn gescheiden. Net zoals zoveel jongeren in de wijk is hij voornamelijk op straat te vinden met zijn vrienden. Een echte dagbesteding is er niet, rondrijden op de scooter en hier en daar een praatje aanknopen. Zakaria is pizzakoerier, maar echt geld wordt er verdiend door te handelen in kleine partijen drugs. Dat werk vindt plaats op straat. Daar kun je connecties opdoen en contacten onderhouden in de hoop zo steeds een tree hoger te komen op de ladder van de criminele carrière. Samen met jeugdvrienden vormt Zakaria A. een van de vele kleine criminele groepen in de wijk. De groep verkoopt onder andere coke en pillen en weet daar een leuk zakcentje mee te verdienen. Op 4 juli 2014 ontstaat er een breuk in die groep. Een ruzie tussen de dan 21-jarige Zakaria A. en Khalid O. loopt dusdanig uit de hand dat Khalid O. hem fysiek aanvalt. Zakaria A. verdedigt zichzelf weer door op Khalid O. te schieten. Daarna vlucht hij weg op de scooter van de pizzabezorgdienst waar hij werkzaam is. Zo krijgt hij de bijnaam de Schietende Pizzakoerier.

@backlink(170617)

Woordenwisseling

Aanleiding voor die aanvaring is – zoals gezegd – een probleem met de levering van drugs. De twee jonge mannen proberen de ruzie in eerste instantie nog telefonisch op te lossen. Als dat niet lukt, spreken Khalid O. en Zakaria A. af elkaar te treffen op de parkeerplaats van een flatgebouw aan de Atlasdreef. Omdat Zakaria zich in zekere zin toch bedreigd voelt, besluit hij een geladen vuurwapen mee te nemen naar die afspraak. Als de twee elkaar ontmoeten, ontstaat er gelijk een woordenwisseling en wordt er over en weer wat geduwd en getrokken. In welke volgorde alles zich daarna afspeelt is onduidelijk. Getuigen verklaren verschillend over wat zij gezien hebben. Duidelijk is dat er een ruzie is geweest en dat daarbij is geschoten. Wanneer de politie op de melding van de schietpartij afgaat, treffen zij niemand meer aan. Ook zijn er geen gewonden die zich bij het ziekenhuis hebben gemeld. De volgende nacht besluit Khalid O. toch naar de politie te gaan om te melden dat hij degene is geweest die is beschoten op de Atlasdreef. Zakaria A. kan uiteindelijk op 13 juli 2014 worden opgepakt als de schutter. Volgens Khalid O. slaat hij Zakaria A. twee keer op zijn hoofd nadat deze op hem geschoten heeft. Zakaria A. op zijn beurt zegt pas te hebben gevuurd nadat hij op zijn hoofd is geslagen met een scherp voorwerp. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over de bliksemcarriere van Zakaria A. lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f383f1900864', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws