doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Rotterdamse penoze-mannen Jan Oosterbaan en Hans van der Meer in de greep van een hanengevecht

Twee Rotterdamse zwaargewichten in de vechtsport vliegen elkaar in de haren over een oude moord. Jan Oosterbaan (‘Jantje O.’) beweert dat hij zes jaar celstraf heeft opgeknapt voor Hans van der Meer (‘Hans Lip’). Stank voor dank, zegt Jan.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Hans Lul van der Meer vs Jan Oosterbaan. Imperium 1989, Moment of truth. Ik trapte die Lul alle kanten op, had nog medelijden met hem, ik heb m nog gespaard ook…”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zo. De toon is gezet. Een Facebook-bericht van Jan Oosterbaan, kort voordat op 12 april 2018 het boek over hem verschijnt. ‘Jantje O’ is het levensverhaal van de Rotterdamse sportschoolbaas, maar het gaat in het boek en in de publiciteit eromheen prominent over de bonje met zijn vroegere gabber Hans van der Meer, alias Hans Lip. In het boek wordt hij aangeduid als ‘Hazelip’. Zogenaamd een pseudoniem, maar er is niemand die ook maar enige twijfel kan hebben over wie er wordt bedoeld. Hans had dit bericht niet gezien. Hij is niet zo thuis op internet – ‘en ik heb nog een telefoon uit de tijd van de Titanic’. Zijn zoon zag het wel. Die sms’te meteen naar Oosterbaan: “Hé vies mietje, wie denk jij wel niet dat je bent? Geloof dat jij al je belangrijke wedstrijdjes hebt verloren, hè. Ben je daar zo ziek van, ouwe wereldkampioen van de veteranen! Voor wie wil jij je uitsloven, sukkeltje. Beetje m’n vader belachelijk maken op internet, je weet al 22 jaar waar we wonen. Zo’n held ben je dus niet.”

Waarop Oosterbaan reageert met: “Heerlijk als ik je tegenkom binnenkort, ff kijken of je m’n scheenbeen terug kan koppen, lul. En koop het boek binnenkort ff, ik heb die homo van je vader Hazelip genoemd ipv Hanslip, lees het ff pannekoek!”

Als gezegd: de toon is gezet. Dit is een verbaal moddergevecht. Je zou zeggen: zet ze allebei in de ring en laat ze het op hun eigen manier uitvechten, maar Hans Lip heeft al jaren last van reuma, dat gaat ’m niet meer worden. Hans: “In mijn goeie tijd had ik ’m alle hoeken laten zien.” Hans is 63, Jan is 59. Beiden hebben hun sporen wel verdiend. Hans werd vijf keer Nederlands kampioen, Europees kampioen en tweede van de wereld. De laatste keer dat ze officieel tegen elkaar vochten was die wedstrijd in het Imperium in Rotterdam, waar Oosterbaan in het eerste bericht aan refereert. Hans: “Dat was mijn afscheidswedstrijd. Ik had toen al jaren niet meer getraind. Mijn vrienden van de sportschool vonden dat ik een afscheidswedstrijd verdiende.” Toen stonden hij en Jan nog op goede voet met elkaar. Wie was er beter? Hans en Jan hebben allebei grote prijzen gewonnen, maar volgens Hans heeft Jan nooit gewonnen van de grote kampioenen. “Hij pakte zijn titels tegen het tweede garnituur.”

Is dit kinnesinne? Daar moeten de echte kenners maar over oordelen, maar de echte bonje is veel serieuzer van aard. In het boek Jantje O. en in de publiciteit eromheen beweert Jan dat hij zes jaar celstraf heeft opgeknapt voor Hans. Dat hij heeft gezeten omdat hij Hans niet wilde verraden, maar stank voor dank heeft gekregen: Hans had zijn vrouw Linda geen geld willen geven toen Jan 礎innen・ zat.

Joegoslavische huurmoordenaars

Het gaat om de moord op een andere bokser, de 26-jarige John Smit, in april 1995. Er is weinig twijfel over dat hij door een groepje Joegoslavische huurmoordenaars om zeep is geholpen, in café Kruimeltje in Rotterdam. Voor het motief is vanaf het begin vooral gewezen naar een bekende Rotterdamse gokbaas, Henk S.; John Smit zou zich aan diens vrouw en dochter hebben vergrepen én de kluis hebben leeggehaald. De liquidatie moest worden uitgevoerd met drie kogels: één voor zijn vrouw, één voor zijn dochter, één voor de centen. John kreeg ook precies drie kogels daar in het damestoilet van café Kruimeltje, waar hij zich even had afgezonderd voor zijn gebruikelijke snuifje coke.

Opdrachtgevers zijn doorgaans moeilijk te vervolgen: dat blijft haast altijd bij ‘van horen zeggen’ en het geruchtencircuit. Maar wie was de moordmakelaar? Twee Joegoslaven noemden de naam van Jan Oosterbaan, die een maand na dato werd aangehouden. Bij de rechtbank werd hij veroordeeld tot twaalf jaar, in hoger beroep werd het negen jaar. Effectief: zes jaar zitten. Oosterbaan is altijd blijven ontkennen dat hij bij de moord betrokken is geweest.

Waar en wanneer komt Hans Lip in dit spel? In een bericht op internet, van 18 mei 2011, windt Linda, de vrouw van Jan, er geen doekjes om: “Lip is die vieze flapdrol en een ripper, die vrienden besteelt en vrienden zes jaar in de bajes laat zitten wegrotten. Hij moet nu met zijn reumavingertjes uit de prullenbak vreten omdat hij van de honger geen ontlasting heeft. Ik hoop dat hij 150 jaar wordt onder deze omstandigheden, whahahahaha.” Even later noemt ze hem “een laag aan de wal geraakte oplichter huurmoordenaar ripper verklikker bangepoepert lafaard huilebalk. Ik hoop eigenlijk dat hij onder de brug ergens slaapt en dat het dalijk ga vriezen, goed voor zijn reuma!! Huilebalk!! Doet die alleen maar zodat die bolle vieze vette plofvarkenskop van hem er niet afgetrokken wordt. Vieze bloedhond.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over de penoze-mannen lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws