Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Costa del Crime

De Zuid-Spaanse kust is onverminderd populair bij drugscriminelen uit heel Europa. Ze laten er hun geld rollen, doen hun zaken en leven als God in Frankrijk. Totdat het misgaat. Zoals in het geval van de Spaanse strandtenthouder David Avila.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Costa del Crime

Ondanks de imposante naam is de Iglesia Parroquial Virgen del Rocio maar een klein geel kerkje. Het ligt in San Pedro, een paar kilometer ten westen van de Spaanse badplaats Marbella. Het is het hemelvaartweekend. Traditiegetrouw doen veel gelovige kinderen in deze dagen hun eerste communie. Het is een belangrijke feestdag in het katholieke Spanje. In het kerkje is het deze zaterdag een komen en gaan van kleintjes en hun familie. In de kerk zitten niet alleen maar Spaanse kinderen. Omdat er aan de Costa del Sol veel buitenlanders wonen, hebben veel van hen ook Engelse en Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes. Die zijn ook naar het kerkje gekomen om te vieren dat hun klasgenootjes tot ‘de jaren van verstand’ zijn gekomen, zoals dat in katholieke kringen heet. Het is een komen en gaan.

Wanneer de ene communie voorbij is, staat een nieuw groepje te wachten om de zevenof achtjarige in hun midden te begeleiden naar het altaar. Er is net een nieuwe dienst begonnen als de kinderen binnen in de kerk ineens vijf knallen horen. Buiten voltrekt zich een drama. De Spaanse strandtenthouder David Avila is, toen hij in zijn Audi A3 wilde stappen, pal naast zijn vrouw en kinderen geliquideerd. Een man met een motorhelm is naar de auto toegelopen, heeft het passagiersraam ingeslagen en toen Avila van dichtbij meerdere keren in zijn hoofd geschoten. De rest van zijn aanwezige familie is ook ooggetuige van het gruwelijke tafereel. Buiten ontstaat paniek onder de aanwezigen. Binnen in de kapel merken de kerkgangers weinig van het drama buiten. Wanneer de ouders, door aanzwellende sirenes in de gaten krijgen dat er wat ergs is gebeurd, leiden ze de aanwezige kindertjes snel weg van de crime scene.

El Maradona

In de omgeving van Marbella kijkt men echt al lang niet meer op van een huurmoord meer of minder. De regio dankt zijn bijnamen Costa del Crime en Costa Nostra aan het feit dat onderwereldfiguren uit heel Europa zich sinds jaar en dag prima thuis voelen aan de ZuidSpaanse kust. Toch doet de liquidatie van David Avila de wenkbrauwen fronsen. Niet in de laatste plaats door de kille en berekenende wijze waarop het moordcommando te werk is gegaan. Wie is deze Avila, en waarom moest hij dood? De 36-jarige strandtenthouder is, voor zijn dood, in Marbella ook wel bekend als ‘El Maradona’. Die bijnaam is een cynische verwijzing naar zijn tamelijk matige voetbaltalent. Avila komt uit voor Unión Deportiva San Pedro, een club die in de vierde divisie speelt. Bekender is hij vanwege zijn strandtent, Beachclub Heaven in Estepona. De club is een populaire plek om te lunchen onder gangsters. Daarnaast bezit hij een kickboksschool in San Pedro. Uiterlijk heeft Avila het imago van de zoveelste succesvolle ondernemer aan de Costa del Sol. Hij verplaatst zich in Range Rovers en draagt peperdure horloges. Maar Avila zit diep in de onderwereld.Volgens de Spaanse politie is El Maradona een grote drugsdealer. Hij is voorwaardelijk op vrije voeten. Daarnaast is hij in Argentinië verwikkeld in een strafrechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken.

Geripte coke

Maar die problemen verbleken bij de situatie waarin Avila, samen met vier zakenpartners, verzeild is geraakt. Het draait allemaal om een partij cocaïne uit Colombia. Avila zou de partij niet hebben willen of kunnen betalen, waarna men er in Zuid-Amerika vanuit is gegaan dat de coke geript is. Bij wijze van waarschuwing wordt de kickboksschool van Avila eind maart in lichterlaaie gezet. Twee weken later is het de beurt aan beachclub Heaven. Ook de strandtent brandt tot de grond toe af. Er gebeurt nog iets geks. Twee zakenpartners van El Maradona komen, naar verluidt, datzelfde weekend om bij een ongeluk tijdens een Ferrari-race in Dubai. Hoewel er nergens iets terug te vinden is over dit ongeluk, is het verhaal zeer hardnekkig. Toch weerhouden al deze problemen Avila er niet van om op 1 mei naar Madrid te reizen om daar de halve finale van het Champions-League duel tussen Real Madrid en Bayern München bij te wonen. Hoewel hij tijdens de wedstrijd continu in de weer is met zijn telefoon, maakt hij allerminst een gespannen indruk. Mensen naast hem op de tribune horen hem grapjes maken over een blunder van de Duitse keeper. Na de wedstrijd viert Avila, met baard en gekleed in spijkerbroek, uitbundig feest met zakenmensen die naast hem in het stadion zaten. Hij betaalt de rekening contant. Na deze avond duikt Avila onder om pas weer boven water te komen bij de communie van zijn zoontje. Na afloop staan zijn moordenaars hem op te wachten. De Spaanse politie lijkt er vanuit te gaan dat van de wijze waarop Avila vermoord is een duidelijk signaal uit moet gaan aan de overgebleven zakenpartners van El Maradona. Voor hen belooft het nog een hete zomer te worden. Want de boodschap van de Colombiaanse sicarios (huurmoordenaars) laat weinig aan de verbeelding over. Het is plata o plomo - geld of lood.

Nederlandse liquidaties aan de Costa

De afgelopen jaren zijn er ook moorden gepleegd aan de Costa del Crime waarbij een duidelijke Hollandse link te bespeuren was. In bijna alle gevallen waren deze afrekeningen het gevolg van drugshandel of de betrokkenheid daarbij.

NERLINIO ‘NEKKE’ GREENE (2011)

In een woning aan de Nicolaas Ruychaverstraat in Amsterdam-West ligt in 2008 een forse partij cocaïne opgeslagen. Wanneer er in de leegstaande woning wordt ingebroken nemen de dieven alle coke mee. Naar verluidt gaat het om een partij van ongeveer honderd kilo. De leeggehaalde stash is de verantwoordelijkheid van de dan 28-jarige Amsterdammer Nerlinio ‘Nekke’ Greene. Aan hem de taak om de daders van de roof op te sporen en de drugs terug te halen. Het duurt niet lang voordat Nekke de daders op het spoor is. Dat is de 25-jarige Abdel el Faddil, beter bekend als ‘Albino’. Samen met twee vrienden heeft hij de stash leeggehaald. Greene zet daarop Albino onder druk om de partij terug te geven. Maar Albino geeft niks terug. Dan, op 4 oktober 2009, wordt Albino geliquideerd. Nekke Greene heeft, al dan niet in opdracht van zijn groep, een daad gesteld, zo is de overtuiging op straat. Maar er is iets raars aan de hand. Na de moord op Albino doet het verhaal de ronde dat hij inderdaad door Nekke gedwongen werd om de hele partij terug te geven. Dat kon Albino echter niet. Niet omdat hij dat niet wilde, maar omdat hij maar een deel had meegenomen. Toen Nekke vervolgens na de inbraak in het pand kwam zou hij de rest van de partij achterover gedrukt hebben en ook dat in de schoenen van de inbrekers geschoven hebben. Dit verhaal is zéér hardnekkig. Dan, in de zomer van 2011, vertrekt Nekke naar Marbella. Het is de laatste keer dat hij levend is gezien. In 2012 wordt zijn lichaam, na hevige regenval, door wandelaars teruggevonden bij een stuwmeer even buiten de Spaanse badplaats. Het is duidelijk dat Nekke voorgoed moest verdwijnen. Hij is mogelijk gemarteld, doodgeschoten en vervolgens in stukken gesneden. In het onderzoek naar deze moord duikt de naam op van Naoufal ‘Noffel’ F., die vorige maand veroordeeld werd tot achttien jaar cel wegens het op afstand aansturen van een mislukte moordaanslag in 2015. Toch is er weinig of geen concreet bewijs dat hij iets met de moord op Nekke van doen heeft.

FRANK ‘PANNENKOEK’ SCHARRENBERG (2013)

Wanneer Frank Scharrenberg op dinsdagavond 13 augustus 2013 zijn Audi A4 rond acht uur ’s avonds parkeert bij de bewaakte urbanicazion Lomas de Sierra Blanca bij Marbella, wachten zijn moordenaars hem al op. Met zestien kogels wordt ‘Frankie Pannenkoek’ of ‘Panny’ met een pistoolmitrailleur beschoten in het bijzijn van zijn vrouw en zijn twee kinderen. Zijn Marokkaanse vrouw geeft nog mond- op mondbeademing, maar het is tevergeefs. Frank Scharrenberg overlijdt ter plekke. Nadat ze hun beulswerk gedaan hebben, vertrekken de dader en zijn chauffeur met piepende banden in een zilverkleurige sportwagen in de Spaanse duisternis. Wie was deze 43-jarige Frank Scharrrenberg? En misschien wel nog belangrijker: waarom moest hij dood? Bekend is dat hij een vriend was van Ricky ‘Neus’ van der Bunt, een bekend figuur binnen de Amsterdamse onderwereld. Van der Bunt werd in 2008 doodgeschoten in Madrid. Scharrenberg is erg aangeslagen door deze moord. Naderhand vertelt Scharrenberg aan bekenden dat de huurmoordenaar van Van der Bunt hem nog heeft toegebeten dat hij door moest lopen omdat hij er anders ook aan zou gaan. De hoofdstedelijke recherche vermoedde toen al jarenlang dat Frankie Pannenkoek zich bewoog in kringen van zware jongens. In 2007 kwam de geboren Haarlemmer in beeld bij de politie nadat er bij de Nuon een tip was binnengekomen dat een woning in de Amstelveense ‘Westwijk’ werd gebruikt als ‘opslagplaats voor waardevolle goederen’. Nadat agenten daarop de deur van het pand hadden ingetrapt, troffen ze 170.000 euro aan, een kasboek en papieren die er op leken te wijzen dat Scharenberg zich bezig hield met de handel in verdovende middelen. Uit Spaanse documenten blijkt dat Scharrenberg een jaar na de verdenkingen in Nederland een Spaans bedrijf kocht, Teka World S.L., een firma die zich bezighield met de verkoop van teakhouten meubelen. In een loods op een bedrijventerrein bij de badplaats Estepona bestiert hij een meubelzaak met de naam: The Art of Living. Voordat hij vermoord werd, verbleef Scharrenberg daarnaast nogal eens in Dubai en de Marokkaanse plaats Casablanca. Waarom Scharrenberg vermoord is, is nooit officieel opgehelderd. In onderwereldkringen gaat het verhaal dat Frank gold als moneyman voor beruchte criminelen. Een van deze mensen zou nog veel geld aan Frank schuldig geweest zijn, waarna besloten zou zijn dat het goedkoper was om Frank Pannenkoek te liquideren dan om de schuld af te betalen.

TARIK ABDELLAOUI (2013)

Op 22 juni 2012 wordt in Marbella Tarik Abdellaoui neergeschoten. Hij raakt zwaargewond. Abdellaoui staat bekend als drugshandelaar. Daarnaast zou hij zich, volgens de politie, bezig hebben gehouden met het rippen van partijen drugs. Deze gestolen verdovende middelen zou hij naar Noord-Spanje, Frankrijk en mogelijk ook Nederland vervoeren. Justitie meent te weten wie de schutter van de mislukte moordpoging is geweest: Ridouan T. uit Vianen. De vermeende dader en het slachtoffer zijn verre familie van elkaar. De Spaanse Nationale Politie heeft wel een idee over de achtergronden van de schietpartij. Bij hen is bekend dat Ridouan T. een grote drugshandelaar is. Omdat Tarik Abdellaoui zich bezighield met het stelen van partijen drugs vinden ze het aannemelijk dat de schietpartij waarbij Abdellaoui zwaargewond raakte voortkwam uit een ruzie over drugs. Bijna anderhalf jaar na de mislukte moordaanslag, op 31 oktober 2013, wordt de dan 36-jarige Abdellaoui alsnog vermoord. In Fuengirola, even ten oosten van Marbella, wordt hij om vier uur ’s middags op straat door zijn hoofd geschoten Een paar jaar na de moord krijgt de Nederlandse politie zicht op de achtergronden. In het onderzoek 26Koper, dat draait om een grote wapenvondst in Utrecht, verhoort de recherche een getuige. Die stelt dat Ridouan T. uit Vianen, die onlangs op de Nationale Opsporingslijst is gezet, achter de moord zit. Hij stelt dat T. een ‘familielid, zwager’ in Fuengirola heeft laten liquideren en dat dit gebeurd is door een Surinaamse jongen die een ‘hitman met een vuurwapen‘ is.

SAMIR ‘SCARFACE’ BOUYAKRICHAN (2014)

Een andere liquidatie aan de Costa del Crime doet meer stof opwaaien dan alle andere hier genoemd. Het is die op de 35-jarige Samir ‘Scarface’ Bouyakrichan. Hij stond sinds 2008 in Zuid-Spanje geregistreerd als ondernemer in onroerend goed. Maar de recherche vermoedt dat hij één van de grootste cocaïnehandelaren van Europa is. Op 29 augustus 2014 zit de Amsterdamse Marokkaan met het opvallende litteken in zijn gezicht in café All in 1 bij Monte Halcones, ongeveer op een kwartiertje rijden van de Spaanse badplaats Marbella. Op deze avond ziet hij eruit alsof hij net van het strand af komt. Hij is op zijn slippers, draagt een zwart T-shirt en een zwembroek. Hij zit er aan een van de ronde tafels met een aantal bekende figuren uit de Amsterdamse onderwereld. Onder hen: de eerder genoemde Naoufal ‘Noffel’ F. Een ander aanwezige is rapper Jason ‘JayJay’ L. Deze JayJay werd op 23 november 2017 veroordeeld tot veertien jaar cel wegens het medeplegen van een moord een jaar daarvoor. Verder aan tafel een man die door de recherche wel omschreven is als een ‘tussenpersoon’ van de zogenaamde Tattoo Killers, een Marokkaanse drugshandelaar, en tot slot de gewezen kickbokser Najib ‘Ziggy’ Himmich uit Amsterdam-Oost. Om tien voor twee slaat deze Ziggy vriendschappelijk een arm om Scarface heen. Precies op dat moment komen twee gewapende mannen de zaak binnenlopen. Scarface realiseert zich kennelijk dat hij in gevaar is en staat op. Maar het is al te laat. Terwijl Scarface probeert te vluchten, openen de twee mannen het vuur. Hij wordt meerdere keren geraakt in zijn rug en hoofd en overleeft de schietpartij niet. Over het exacte motief van deze moord gaan ook veel verhalen. Zo zou Scarface het aan de stok hebben gehad met leden van de Kinahan-clan die ook in Marbella verbleven. Een ander verhaal is dat Samir Bouyakrichan is omgebracht door rivalen die zijn positie op de drugsmarkt wilden overnemen.