Na het afhaken van Robben, Van Persie, Sneijder en Van der Vaart is Memphis Depay (24) de enig overgebleven superster van Oranje. Aan de vooravond van het duel met wereldkampioen Frankrijk in de Nations League, verklaren we de vedette van Olympique Lyon nader in 11 hoofdstukken.
Jongensjaren
Ieder kind is het product van zijn opvoeding, dus is het helemaal niet zo gek dat Memphis Depay opgroeit als een onhandelbare jongen met slechte omgangsvormen.
Moeder Cora, een Nederlandse bejaardenverzorgster, scheidt van zijn Ghanese vader Dennis als Memphis nog maar 4 jaar is. Daarna krijgt zijn moeder een nieuwe vriend, die het gezin als een tiran regeert. Memphis zal later vertellen dat zijn stiefvader ‘ongeveer’ twintig kinderen heeft. Lichamelijk geweld is binnen het gezin aan de orde van de dag, jaloers als ze zijn op Memphis’ voetbaltalent.3

Uiteindelijk blijft Memphis samen met zijn moeder achter. Geld is er niet tot nauwelijks. Het is al moeilijk genoeg om Memphis van de broodnodige voetbalschoenen te voorzien. Opa Cees Schensema is, samen met zijn moeder, de enige op wie de jonge Memphis onvoorwaardelijk kan rekenen.
Memphis wordt op zijn negende gescout door Sparta, waar ze zich al snel geen raad weten met het ‘lastige kind’. Drie jaar later wordt hij opgenomen in de jeugdopleiding van PSV en ondergebracht in een gastgezin in Geldrop. Ook daar komen dezelfde problemen naar voren. Memphis laat zich door niets of niemand de wet voorschrijven en botst voortdurend met trainers, leiders en andere hotemetoten.
Mental coach Joost Leenders biedt uitkomst. “Op den duur drong hij echt tot mij door,” zal Memphis later zeggen over het werk van Leenders. Langzaam gaat Memphis weer in zichzelf geloven en daarmee verdwijnt zijn assertieve gedrag.
“Memphis is een aparte jongen,・ aldus Wim Kieft, die hem als jeugdspeler van PSV leert kennen. 滴ij balanceert op het randje van: hoe moet ik me gedragen.”
Komt ook een beetje door de heersende cultuur op De Herdgang, constateert Kieft. “Ze zijn daar zo verschrikkelijk blij met iedere speler die een beetje talent heeft, dat zo iemand gekoesterd wordt als een gek. Ze zien alles door de vingers, er lopen geen mensen vanuit de club of andere spelers, die zulke jongens corrigeren. Qua talent kan Depay zo mee bij Real Madrid, maar ‘in de kop’ is nog niet alles goed.”
De kwestie ‘Depay’
Memphis speelt niet met zijn achternaam op het shirt en dat heeft alles te maken met verstoorde verhoudingen tussen vader en zoon Depay. Naar verluidt keert Depay senior zijn prille gezin de rug toe nadat hij een aanzienlijk bedrag wint in de loterij, om vervolgens nooit meer terug te keren.
De breuk met zijn vader is onherstelbaar, zegt Memphis, stellig. “Dat heb ik geaccepteerd en achter me gelaten.”
In 2015 wordt vader Dennis Depay opgespoord door The Sun en in die Engelse tabloid doet senior vervolgens een emotionele oproep aan zijn zoon om het contact weer te herstellen. Dat hij zijn gezin in de steek heeft gelaten, is in ieder geval een pertinente leugen, zegt Dennis. “Hij is en blijft mijn zoon en ik hou van hem. Ik geniet van zijn succes, maar het is wel zijn succes. Ik hoef niets van hem. Ik wil alleen contact.”
Die hernieuwde kennismaking vindt in 2017 plaats, in de stroopwafelfabriek waar Dennis al decennialang werkt. Memphis zegt: “Sorry papa, dat ik zo lang niets van me heb laten horen. Ik wil je graag weer in mijn leven.”
Dennis: “Jongen, geen sorry zeggen. Laten we vergeten wat er is gebeurd.”
Ze hebben elkaar op dat moment zes jaar lang niet gezien of gesproken.
Als kleuter neemt hij Memphis vroeger altijd mee naar de stroopwafelfabriek, vertelt Dennis vervolgens aan Story. “Dus het was in alles een mooi weerzien.”
Het lijkt slechts een kwestie van tijd, voordat Memphis weer met ‘Depay’ op de achterkant van zijn shirt zal gaan spelen.
III
Mart van Duren
Zoals gezegd, Memphis is hardleers. Zijn jeugdtrainer bij PSV, Mart van Duren, kan er over meepraten. Volgens Van Duren is het niet zo moeilijk om de kwaliteiten van Memphis te herkennen. Hij schaalt hem al snel in op de categorie ‘iets onder Cristiano Ronaldo’. “Voor veel coaches is het een uitdaging om met zo’n jongen te werken, want hij is een absolute winnaar. Maar als hij er niet alles aan doet om te winnen, heb je een probleem. Ik heb me altijd extra ingezet voor zulke jongens.”
Dan komt Memphis weer eens aanzetten op De Herdgang, met roze voetbalschoenen. Dezelfde schoenen als Ronaldo. Fokking vet, zegt Memphis. Roze schoenen zijn voor meisjes, antwoordt Van Duren. Maar Memphis maakt vijf doelpunten die middag, op z’n roze schoenen. De lachsalvo’s hebben hem juist geïnspireerd. “Ik word alleen maar sterker van dat soort dingen.”
Arrogant? Mwoah, zegt Van Duren, ‘als je hem niet goed kent, kun je al snel denken dat hij alleen maar met zichzelf bezig is’. En: “Als ik hem in de media zie, dan denk ik: je kunt je wel iets meer openstellen. Even iets meer ontspannen, dat zou het voor Memphis zelf ook wat makkelijker maken. Maar dat gaat niet zomaar, je moet zijn vertrouwen winnen. En dat heeft natuurlijk ook een beetje met zijn jeugd te maken. Wat hij als kind heeft meegemaakt, is niet niks.”

Het Manchester United van Louis van Gaal herkent het talent en handelt snel, ze betalen 27,5 miljoen euro voor Memphis, maar door bonussen kan die hoofdprijs oplopen tot 34 miljoen euro.
Wil je het hele artikel over de leeuw van Lyon lezen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen. Alleen benieuwd naar Memphis Depay? Lees dit artikel dan op Blendle.
Bronnen: Voetbal International, Story, Algemeen Dagblad, Unscripd, Metro, De Volkskrant, De Telegraaf, Trouw.