doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Voetballende achter-de-hand-praters ontmaskerd

Het hoort er in het voetbal tegenwoordig net zo bij als een schwalbe of gekleurde voetbalschoenen: achter de hand praten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het hoort er in het voetbal tegenwoordig net zo bij als een schwalbe of gekleurde voetbalschoenen: achter de hand praten. Hoe is die rare gewoonte het voetbal binnengeslopen? En wat heeft het voor nut?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“We schijten in onze broek, we spelen met de billen op elkaar. Iedereen speelt achter de bal,” aldus Sergio Ramos over de tactiek van zijn Real Madrid tegen FC Barcelona. Ploeggenoot Cristiano Ronaldo over diezelfde wedstrijd in 2013: “Dit is heel slecht, héél slecht. We staan met z’n allen achterin. Nee, met z’n allen achterin en wij in ons eentje hier voorin.”

Nee, u heeft geen spraakmakende tv-interviews gemist. Ook vijf jaar geleden werd er al niets boeiends gezegd in de interviews na afloop van een voetbalwedstrijd. Zo ontwapenend eerlijk zullen Ramos en Ronaldo ook nooit zijn voor de camera. Bovenstaande citaten komen dan ook niet uit een interview, maar zijn wereldkundig gemaakt door liplezers. Die hebben al heel wat mooie uitspraken van voetballers op het veld ‘vertaald’. Zoals ook deze, een mooie uit een Classico van 2014: Pepe tegen Lionel Messi. Bij een tussenstand van 3-3 zegt Pepe: “Jij doet het altijd in je broek voor mij.” Messi, die dan al twee keer heeft gescoord, reageert gevat. “Hoe bedoel je? Ik scoor altijd tegen jullie en dan sta jij steeds op de foto.” Vijf minuten later zet Messi zijn handtekening onder de winnende 4-3.

Liplezers

Het zijn dit soort gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat voetballers tegenwoordig hoofdzakelijk nog met een hand voor hun mond communiceren. Gelukkig nog niet bij FC Dordrecht-Helmond Sport, misschien, maar wel bij wedstrijden als Manchester City-Bayern München. In Spanje zijn er zelfs wekelijkse televisieprogramma’s waarin liplezers worden ingeschakeld om alles te vertalen wat ze kunnen zien. En analisten bespreken die vangst daarna met eenzelfde ernst als ze de tactiek bespreken.

Volgens de Engelse communicatieadviseur Phill Hall is de trend overgewaaid uit Zuid-Amerika. Hij kreeg de vraag voorgelegd namens The Sun. Hoe heeft die trend toch de Premier League bereikt? “In Zuid-Amerika worden er al langer methodes gebruikt om te achterhalen wat coaches en spelers tegen elkaar zeggen. Volgens mij doen de spelers elkaar hier gewoon na.”

Wedstrijden uit de Braziliaanse competitie worden al jarenlang gevolgd door liplezers. Het publiek smult ervan, dus werd dat concept doorgevoerd bij het WK van 2014. Tot woede van bondscoach Luiz Felipe Scolari. Zo ernstig was het niet wat er uit zijn mond werd opgevangen (“We spelen thuis. Wat is dit?!”), maar hij voelde zich erdoor beperkt en ervoer het als tegenwerking in de jacht naar de wereldtitel: “We zijn niet meer vrij op het veld.”

Keeper Jefferson: “Het is geen order van de coach, maar we zijn ons bewust van de situatie. Vanaf nu bedekken we ons mond. Soms zeg je iets lelijks tijdens een wedstrijd en dat is heel normaal. Maar de televisieshows maken er een heel verhaal van.”

“We hebben het er onderling over,” zei middenvelder Bernard. “Dus niemand zal gepakt worden. Het is wel moeilijk, dus we moeten voorzichtig zijn. Maar er staat nou eenmaal altijd een camera op ons gericht.” 

Erkende fluisteraars

Het met de-hand-voor-de-mond-praten is alleen maar erger geworden de laatste jaren. Hoe hoger het niveau, hoe vaker de hand voor de mond. Liplezers maken weinig kans bij topcoaches en erkende fluisteraars als Zinédine Zidane, Pep Guardiola en José Mourinho. Daardoor is er steeds minder af te luisteren, of beter: af te kijken, maar af en toe vallen ze uit hun rol. Zoals Fernando Hierro, de interim-bondscoach van Spanje, het afgelopen WK overkwam. Spanje maakt zich klaar voor de penaltyserie tegen Rusland. Hierro informeert bij zijn spelers hoe het lijstje nemers eruit moet zien. Daarna mag Koke van Atlético Madrid zich opmaken voor een strafschop. Dat vindt Diego Costa, ploeggenoot van Koke bij Atlético, geen goed idee en hij neemt Hierro apart om dat door te geven. “Koke gaat missen.” Maar Hierro luistert niet en Koke mag aanleggen. En jawel, Koke mist. De spelers en technische staf van Spanje kijken schouder aan schouder naar de strafschoppenreeks. Na de misser maakt Diego Costa zich los en hij kijkt zijn coach strak aan. De armen gaan uit elkaar en dan zegt hij: “Ik zei het toch!” De misser van Koke is een dure, want Rusland neemt de strafschoppen beter en Spanje moet naar huis. Na de uitschakeling wordt de discussie tussen Hierro en Diego Costa dankzij liplezers breed uitgemeten en dat is lullig voor Koke, die dit seizoen bij Atlético weer een kleedkamer moet delen met Diego Costa.

Wil je het hele artikel over de fluisteraars lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws