Horrorontvoeringen deel 2

​​​​​​​Het zal je maar gebeuren: ontvoerd worden en zo lang worden vastgehouden totdat iedereen denkt dat je dood bent. .
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het zal je maar gebeuren: ontvoerd worden en zo lang worden vastgehouden totdat iedereen denkt dat je dood bent. In deze serie beschrijft Panorama horrorontvoeringen die de wereld schokten, maar waarvan de slachtoffers het wonder boven wonder kunnen navertellen.

Deel 2: de ontvoering van vier geestelijk gehandicapten.

Duur: tien jaar.

Kreten van afschuw klinken op 20 december 2011 door de rechtszaal in Philadelphia. Er worden ziekenhuisfoto’s getoond van de verwondingen van ondervoede en gemartelde slachtoffers van horrormoeder Linda Ann Weston. Samen met haar dochter, vriend en schoonzoon wordt Weston onder andere beschuldigd van het kidnappen, gevangen houden en martelen van geestelijk gehandicapte volwassenen om maandelijks hun bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering te kunnen opstrijken. Zeker tien jaar lang reist deze gruwelfamilie met haar kwetsbare gevangenen door Amerika, waarbij ze de politie steeds een armlengte voor blijft. De leider van de vier, Linda Ann Weston, dan 51 jaar oud, komt uit de getuigenverklaringen naar voren als een gewelddadige, sadistische duivelin. Haar slachtoffers worden gedwongen elkaar te mishandelen, te verkrachten, worden gemarteld en uitgehongerd en zijn als de dood voor ‘Mama Linda’. Het is een horrorverhaal dat in Amerika bekend wordt als de Tacony Dungeon Story en dat het land wekenlang in zijn ban zal houden. Zelfs doorgewinterde politiemannen en FBI agenten worden tijdens het onderzoek ziek bij de confrontatie met zoveel wreedheid. “We gaan deze mensen vervolgen – en ik overdrijf niet – daar waar de staatsgevangenissen het allerergst zijn. Federale gevangenissen zijn te aardig voor deze mensen,” zegt politiewoordvoerder Ray Evers. De burgemeester van Philadelphia, Michael Nutter, zegt: “Het woord gruwelijk dekt hier de lading niet.”

Vastgeketend

Het begint allemaal als conciërge Turgut Gözleveli, op donderdag 13 oktober 2011 ontdekt dat iemand heeft gerommeld met de meubels in de kelder van het appartementencomplex dat hij beheert in de arbeiderswijk Tacony in Philadelphia. Hij maakt zijn ronde omdat bewoners melding hebben gemaakt van ‘gekke toestanden’ op straat. ‘Vreemde snuiters’ waren uit een SUV-busje het gebouw binnengeloodst na zonsondergang. Door familie van ‘die nieuwe’, die er nog maar pas woont.

Als de 71-jarige opzichter de volgende dag weer gaat kijken in de kelder, ontdekt hij dat er metalen dierenvoederbakken staan. Omdat in zijn gebouw een strikt huisdierenverbod heerst, maakt hij een rondje langs alle zeven appartementen om te vragen wie er huisdieren voert in de kelder. Hij klopt ook aan bij ‘die nieuwe’, ene Jean McIntosh (32). Ze ontkent dat ze huisdieren heeft. Het is wel behoorlijk druk bij Jean, die pas tien dagen geleden is ingetrokken in dit voormalige kleine buurttheater. Ze heeft bezoek van haar moeder, Linda Ann Weston, er zijn twee mannen in het appartement, haar vriend Gregory Thomas (47) en de vriend van haar moeder, de zelfbenoemde dominee Eddie Wright (50). Verder zijn er peuters, kleuters en tieners in het huis van wie onduidelijk is wie de ouders zijn. De conciërge voelt wel dat er iets vreemds aan de hand is met deze familie, maar hij kan er zijn vinger niet opleggen en vertrekt weer.

Weer een dag later ontdekt Gözleveli tijdens zijn inspectieronde door het gebouw dat het licht in de kelder niet aangaat. Hij pakt zijn zaklamp en ziet dat iemand de peertjes eruit heeft gedraaid. De hondenbakken staan nog op dezelfde plek. Dat hoort hij zacht geblaf. Hij volgt het geluid naar een kruipruimte onder de kelder, een hok niet groter dan een paar vierkante meter en iets meer dan een meter hoog. Tot zijn verbazing ziet hij dat er een roestige ketting om de deurklink van de stalen deur zit gedraaid. Hij haalt de ketting eraf, doet de deur op een kier en schijnt in de kleine benauwde ruimte. “Ik zag twee kleine honden en een paar hele vieze dekens,” zegt hij. “En vanonder die dekens kwamen angstige menselijke gezichten tevoorschijn. Ik probeerde met ze te communiceren maar ze zeiden niks. Ze waren doodsbang.” De stank was niet te harden, herinnert de oude heer zich. “Er stond een emmer met urine en uitwerpselen. Eén van de mannen zat met z’n linkerenkel aan een ketting vast aan de oude boiler die al jarenlang niet meer in gebruik was. Water of voedsel was er niet. Het rook er naar de dood.” In de veronderstelling dat hij wellicht met krakers te maken heeft, belt Gösleveli de politie.

Ondervoed en uitgedroogd

De vier volwassenen die hij in de kruipruimte heeft gevonden zijn Edwin Sanabria (31), Tamara Breeden (29), Derwin McLemire (42) en Herbert Knowles (40). Edwin Sanabria en Tamara Breeden zijn een koppel en worden al tien jaar vermist, de andere twee ongeveer drie jaar. Wat het viertal gemeen heeft is een geestelijke handicap en een verstandelijke ontwikkeling van een 10-jarige. Ze zijn ernstig ondervoed, uitgedroogd en zitten vol littekens, sneeën, infecties en open wonden. Ze worden direct naar het ziekenhuis gebracht waar ze voedsel, water en verzorging krijgen. Ze weten niet wat hen overkomt en kunnen hun geluk niet op. “Ik wil hier altijd blijven,” zegt een dankbare Tamara Breeden bij wie zeven verwaarloosde botbreuken worden geconstateerd en wier voorhoofd een labyrint van littekens laat zien. Binnen een paar dagen veranderen de angstige, in zichzelf gekeerde, getraumatiseerde slachtoffers voor de ogen van hun artsen en verzorgers in dankbare blije zielen, uitzinnig van vreugde dat hun lange, gitzwarte lijdensweg wordt beloond met niets minder dan een paradijs waarin witte engelen zweven. De ziekenhuisfoto van de lachende Herbert Knowles spreekt wat dat betreft boekdelen.

Wil je het hele artikel over horror ontvoeringen lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'below-article-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5ed7c487e30d9', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws