Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Italiaanse zorgen houden beurzen in greep

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Milaan heeft vrijdag veel terrein moeten prijsgeven vanwege zorgen over de begrotingsplannen van de nieuwe Italiaanse regering. Die hadden hun weerslag op Europese bankenaandelen. Ook de meeste andere Europese beurzen verloren op de laatste handelsdag van het derde kwartaal.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent lager op 549,62 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 786,79 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,5 procent kwijt.

De hoofdindex in Milaan kelderde 3,6 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De nieuwe Italiaanse regering heeft het begrotingstekort voor 2019 vastgesteld op 2,4 procent, terwijl de financiële markten hadden gehoopt dat de overheid de uitgaven zou terugdringen en het tekort rond de 2 procent zou uitkomen.

Elders in Europa waren banken ook bij de grootste verliezers. In Amsterdam was ING de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 3,8 procent. In Frankfurt verloor Commerzbank 4,8 procent en in Parijs leverde Crédit Agricole 4,3 procent in.