Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rem Koolhaas: Architect moet optimist zijn

HILVERSUM - Het is voor architecten een groot voordeel om optimist te zijn. Dat stelde Rem Koolhaas, de bekendste architect van Nederland, woensdag in een lang interview op NPO Radio 1.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

“Er zijn geweldige gebouwen door pessimisten gemaakt”, vertelde hij presentator Pieter van der Wielen. “Maar om een moderne architect te zijn, moet je een optimist zijn. Als pessimist kan je niet deelnemen aan het hele proces van modernisering. Dat interesseert mij, het herdefiniëren en moderniseren van het hele proces.”

Dat is overigens in de huidige wereld best lastig, bekent Koolhaas. “De wereld geeft momenteel geen enkele aanleiding tot enig optimisme," aldus de architect. “Bovendien hebben we geen enkele ideologie meer die berust op het optimisme. Als je begin vorige eeuw communist of socialist was, maakte je onderdeel uit van een optimistische beweging.”

De Rotterdammer vertelde verder ervan overtuigd te zijn dat gebouwen elke mogelijke emotie teweeg kunnen brengen. “Ze kunnen troosten, irriteren, tegenvallen, tergen, gelukkig maken: alles is mogelijk”, stelde hij in het gesprek. “Maar als architect kan je geen emoties vormgeven. Een ontwerp bestaat vooral uit ideeën. Maar ondertussen besef je wel wat ze uiteindelijk los kunnen maken.”