Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NTR kiest voor roetveegpieten bij komst sint

HILVERSUM (ANP) - Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie, woensdag in een verklaring.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een woordvoerder stelt dat de keuze ,,past in de trend van de afgelopen jaren''. De keuze voor roetveegpieten is dit jaar alleen ,,wat explicieter''. De omroep beklemtoont ,,de maatschappelijke ontwikkelingen in onze programma’s te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Wij zijn geen actieve deelnemer in de Pietendiscussie”.

Traditie en verandering moeten volgens de NTR ,,hand in hand gaan''. ,,De pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.” De kapsels van de pieten zullen divers zijn, ,,het varieert lang, krullend, steil tot kort”. De pieten zullen heel expliciet geen gouden oorringen dragen.

Verder geeft de NTR geen toelichting op het uiterlijk van de pieten bij de intocht. Ook wordt niets verteld over het verhaal dat wordt verteld tijdens de intocht van de goedheiligman. De landelijke intocht van de sint is op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans.