Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

DNA Panorama-schutter vrijwel zeker op klepje lanceerbuis

Op de lanceerbuis die achter bleef op de plaats delict aan de Teleportboulevard is DNA aangetroffen dat vrijwel zeker van verdachte P. afkomstig is.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Normaal schrijft Panorama zelf veel over misdaad. Vandaag zijn we zelf onderdeel van een strafzaak. Het gaat om het onderzoek Bertem. Justitie verdenkt drie mannen ervan dat zij op 21 juni een aanslag op de Panorama-redactie hebben uitgevoerd. Deze middag is de eerste pro forma in deze zaak, aan de rechtbank van Amsterdam.

Doodslag

De drie mannen worden verdacht van het teweegbrengen van een ontploffing, vernieling met 'gemeen gevaar' voor goederen of personen, poging moord, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het bezit van een anti-tankwapen. Het OM schaalt de actie in als een aanslag op de persvrijheid. De verdenking is dat de aanslag gepleegd werd vanwege artikelen die in het blad hebben gestaan over zware misdaad.

Ook een pand tegenover de uitgeverij waarvan Panorama deel uit maakt werd getroffen. In dit geval door de luchtverplaatsing bij het afschieten van de anti-tankgranaat.

Telefoongesprek

Organisator van het drietal lijkt de in Woerden woonachtige Amsterdammer Richard Z., zo stelt justitie. Hij is al een dag voor de aanslag door de politie rondom station Sloterdijk geobserveerd, en zijn gedrag roept dan al vragen op. Die avond haalt Z. een afhaalmaaltijd op bij een Surinaamse cateraar aan de Overtoom. In een later uitgeschreven telefoongesprek dat hij vanaf die locatie voert wordt tegenover een persoon 'A.' besproken waar 'uit de auto gestapt moet worden'. Verder wordt besproken 'waar de auto moet staan' en 'hoe de auto gelijk de snelweg op kan'. Z. is die avond in het gezelschap van een medepassagier, zo komt naar voren uit observatiebeelden die bij een benzinentankstation zijn gemaakt.

Trainingspakken

Z. is een vierentwintig uur later opnieuw in de omgeving van Amsterdam Sloterdijk. Rond de klok van zeven is hij in de buurt van de Teleportboulevard, waar de Panorama-redactie zit. Kennelijk om de locatie nog eens goed in ogenschouw te nemen. Eerder die dag heeft hij samen met een ander persoon trainingspakken aangeschaft; een donkerkleurig exemplaar en een lichter exemplaar, het zijn kledingsstukken die later bij de aanslag gebruikt zullen worden door de schutters.

Stoute schoenen

Er wordt die dagen volop heen en weer gereden tussen Amsterdam en Woerden, waar Z. woont en waar hij leiding geeft aan een chapter van Caloh Wagoh Main Triad. 

Justitie gaat ervan uit dat Z. kort na zijn bezoek aan de hoofdstad op de 21ste juni afspreekt met de schutter. Dat is volgens het OM een man uit Spijkenisse: John P. 

Z. treft hem voor de deur van een shoarmatent en neemt hem mee naar huis. De twee hebben elkaar dan al gesproken over de telefoon. Z. heeft P. toevertrouwd: "Gap, je moet wel effe je stoute schoenen aandoen hoor."

John P. ontkent later tijdens verhoren dat hij die avond nog lang met Z. is opgetrokken. Het zou slechts om een korte ontmoeting in Woerden zijn gegaan. Maar hij kan evenmin uitleggen wat hij na die 'korte ontmoeting' gedaan heeft. Hij kan tijdens verhoren op dit punt geen goede uitleg geven.

Alibi

Richard Z. stapt dan opnieuw in zijn Mercedes en rijdt weer naar Amsterdam. Ditmaal heeft hij zijn vriendin mee. Dat kan zijn geweest om een alibi te hebben, zo veronderstelt justitie. Z. zal dan ook tijdens verhoren verklaren dat hij deze avond seks heeft gehad met een vrouw.  Wat dan ook verklaart waarom hij na de aanslag tegenover iemand aan de telefoon verklaart dat 'pappa zijn ding gedaan heeft.'

Wat de politie feitelijk ziet tijdens het Bertem-onderzoek is dat Z. en zijn vriendin de 21ste omstreeks elf uur - weer terug in Amsterdam - plaats nemen op het terras van een Turks eettentje bij het metrostation Henk Sneevlietweg, in Amsterdam-West, onder rook van de A10. In het zicht van de bedrijfscamera aldaar nuttigen ze een drankje.

Lanceerbuis

Ondertussen - zo veronderstelt justitie - plegen John P. en een chauffeur - ene Mike Van den B. - de aanslag bij de Teleportboulevard. Beelden van het exacte moment van de aanslag lijken niet voorhanden. Maar justitie zou wel beschikken over camerabeelden waarop te zien is dat de twee mannen met de raketwerper naar hun standplaats lopen. De 'kleinere' P. zou de schutter zijn. Of zoals justitie het stelt: 'In een bemonstering van het klepje van het uitgeschoven deel van de lanceerbuis in een DNA mengprofiel een DNA profiel te zitten waarvan de hypothese dat dit afkomstig is van P. 100.000 maal waarschijnlijker is dan de hypothese dat dit van een willekeurig andere donor afkomstig is. Dit bevestigt dat de kleinste verdachte P. de uitvoerder is geweest van de beschieting.'

Glassplinters

Richard Z. zit ondertussen nog steeds met zijn vriendin op zijn terrasje bij de Henk Sneevlietweg als John P. bij hem wordt afgeleverd door de chauffeur Mike en zijn 'lease-Clio' voor een snelle overstap. Het OM gaat ervan uit dat Z. met zijn vriendin naast zich, en schutter P. op de achterbank, daarna weer richting het zuiden rijdt. Glassplinters afkomstig van de plaats delict zoals die zijn aangetroffen in de auto van Z. zouden daar op wijzen. Ook opvallend is dat Z. bij een tankstation drankjes haalt voor 'drie' personen. 

Panorama's

In de vroege ochtend van de 22-ste juni doet de politie een inval bij Z. in Woerden. Zijn Mercedes wordt in beslag genomen. Bij hem thuis treft de politie een aantal exemplaren van het weekblad Panorama. Er ligt ook een Telegraaf. De artikelen gaan over motorbendes en liquidaties. Een precieze reden voor deze aanslag is niet gegeven door de verdachten. Mannen overigens tijdens politieverhoren de afgelopen weken in alle toonaarden hebben ontkend iets met deze actie van doen te hebben.