Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Burgemeester Nijmegen is 'heel erg boos'

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is ,,heel erg boos'' over het vrachtwagentje met drugsafval dat dinsdagavond in de wijk Weezenhof is geparkeerd. ,, Het is niet te tolereren dat er boeven zijn die heel veel geld verdienen aan de productie van drugs. En die vervolgens de gezondheid van mens en dier in gevaar brengen door hun giftige afval te dumpen. We moeten dat soort mensen keihard aanpakken'', zei hij woensdag.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Net als in Noord-Brabant neemt het aantal gevallen dat drugsafval wordt gedumpt in Gelderland-Zuid de laatste jaren snel toe. ,,In die zin ben ik niet verbaasd over het vinden van zo'n busje vol chemicaliën. Dit voorval staat niet op zichzelf. Ditmaal zijn de kosten echter wel enorm, omdat het busje over een lengte van negen kilometer troep heeft gelekt. Of dat bewust is gebeurd of per ongeluk weten we nog niet, maar zeker is dat het opruimen heel veel geld gaat kosten'', stelt Bruls.

Volgens de burgemeester is het goed mogelijk om de vele drugslaboratoria aan te pakken. ,,Kijk naar woninginbraken. Dat was vijf jaar geleden nog een enorm probleem. Door samenwerking van politie en justitie met gemeenten, woningcorporaties en overheidsdiensten gaat het nu veel beter. Dat kan met deze drugsproducenten ook. Burgers spelen daarin ook een grote rol. Bel de politie als je een rare lucht ruikt. Bel als je verdachte voertuigen ziet. Bel als het ineens druk is rond een leegstaande schuur.''