Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Michiel Veenstra staat stil bij afscheid 3FM

HILVERSUM - Michiel Veenstra neemt vrijdag afscheid van 3FM. “Deze week viel het kwartje dat ik me best wat meer bewust mag zijn dat dit hoofdstuk sluit na dertien jaar”, zegt Michiel. “Ik heb 1001 dingen te doen met het opstarten van KINK, maar ik ga nu even stilstaan bij het hier en nu.”

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Maandag nam Michiel al afscheid van het webradiostation KX Radio. “Als afscheidscadeau mocht ik mijn eigen favoriete liedjes draaien. Een daarvan is Distant Sun van Crowded House”, vertelt de muziekliefhebber. Sinds bekend is dat Veenstra stopt bij 3FM en programmadirecteur en ochtend-dj wordt bij het nieuwe KINK, wordt de dj bedolven onder de reacties van luisteraars. “Ze schrijven me alinea’s lang over dat ene liedje van toen of die ene uitzending van destijds. Het is waar dat een liedje de dag van de luisteraar kan kleuren. Ze bedanken me voor de mooie jaren en dat ik er voor ze was.”

Veenstra probeert bewust te genieten van de laatste week achter de 3FM-microfoon. “Ik draai lekkere en speciale nummers, want ik ben pas op 1 februari weer terug.” Wat hem vrijdag tijdens de laatste uitzending te wachten staat is nog een verrassing. “Ik mag van mijn collega’s niet te vroeg binnenkomen. Ik ben op mijn hoede!” Met het afscheid van 3FM komt een einde aan de droom die de radiomaker jarenlang koesterde. “Tot ik hier in 2005 kwam werken was het letterlijk een droom die uitkwam. Het is een bijzondere tijd geweest. Ik heb radio gemaakt op de Noordpool, heb mijn vaderschap kunnen delen met de luisteraars en heb twee keer in het Glazen Huis gezeten. Ik heb prachtige radio mogen maken.”

3FM-generatie

Veenstra (42) is de laatste naam van een 3FM-generatie die het nest verlaat. Hij wordt vanaf maandag opgevolgd door Jorien Renkema (27). Dat 3FM de laatste tijd steeds meer luisteraars verliest noemt Michiel “heel jammer”, maar ook verklaarbaar. “Radio is voor veel mensen een gewoonte. Je luistert naar je favoriete programma’s bij het opstaan of tijdens het huiswerk. Bij 3FM is in korte tijd veel veranderd. Dat is te hard en te snel gegaan, blijkt uit de resultaten. Het vertrouwen is weg, dat moet je opnieuw opbouwen. Het is belangrijk dat 3FM de tijd daarvoor krijgt van de NPO en de luisteraars.”

Veenstra ontkent dat zijn vertrek samenhangt met de vernieuwingsdrang van de zender en het vertrek van bekende 3FM-dj’s die hem voorgingen. “Ik heb zelf deze keuze kunnen maken. Ik krijg de kans om KINK op te zetten. Als programmadirecteur mag ik werken aan de tone of voice van het station, bepalen welke muziek we wel en niet draaien, nieuwe dj’s aantrekken. Al een tijd wil ik meer dan alleen plaatjes aan- en afkondigen op de radio.”

Vaandeldrager

KINK komt niet op de analoge FM en dat is volgens Veenstra ook niet meer nodig. “De tijd is er rijp voor. Ik luister in de auto ook alleen nog maar radio via de smartphone, ook thuis alleen nog maar online. Er zijn landen om ons heen waar FM al wordt uitgeschakeld. KINK wil een voorsprong opbouwen. Ik vind het enerverend vaandeldrager te mogen zijn van KINK, de kar te kunnen trekken. KINK wordt meer dan een radiostation, die op elke denkbare plek vernieuwende, alternatieve muziek aanbiedt. We maken vanaf dag één podcasts, dat kan een compacte samenvatting zijn van mijn eigen ochtendshow, maar ook een lang interview of een genreprogramma voor een nichepubliek.”

“Het virus om weer wat moois te maken gaat kriebelen”, zegt de radiomaker. Welke presentatoren hem bij KINK komen versterken is nog niet bekend. “KINK zal niet alleen maar draaien om bekendheden. In plaats van gelikte radiomakers heb ik liever mensen die weten waar ze het over hebben, kennis hebben van de materie, waar de luisteraars iets van opsteken.”