Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oranje laat zich geflatteerde zege goed smaken

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Koeman was na de grootste zege ooit van Oranje op de Duitsers (3-0) de eerste om te zeggen dat het nog veel beter moet. ,,Maar het is een beetje raar om dit nu heel erg te benadrukken", besefte de bondscoach. ,,Na zo'n uitslag mogen we ook even alleen blij zijn, We komen namelijk best van ver."

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Oranje verwelkomde de geflatteerde winst op de gevallen wereldkampioen van 2014 met oerkreten van vreugde en zuchten van verlichting. Duitsland verslaan maakt niet zo veel meer los als in de periode dat Koeman nog international was en de rivaliteit tussen beide aartsvijanden van weleer veel groter was. Maar de bevestiging dat het Nederlands voetbal waarschijnlijk echt het ergste leed achter de rug heeft, was een mooie na twee gemiste eindronden op rij.

,,Schade Deutschland, alles ist vorbei", galmde een oude voetbalklassieker over de bomvolle tribunes van de Johan Cruijff ArenA. De meegereisde aanhang van de bezoekers drong vooral aan op het vertrek van Joachim Löw, de geplaagde bondscoach die na twaalf jaar en veel successen misschien wel te lang vasthoudt aan routiniers die de afgelopen weken ook Bayern München niet konden helpen.

Uitblinker

Oranje ontsnapte vooral in de openingsfase van de eerste en tweede helft aan tegenslag. Thomas Müller en de ingevallen Leroy Sané hadden doelman Jasper Cillessen wel mogen passeren. Het was ook niet zo dat het Nederlands elftal de Duitsers helemaal van de mat voetbalde, zoals de einduitslag misschien doet vermoeden. Wel streden de internationals voor wat ze waard waren. Ook verdedigden ze zo compact dat de buitenspelers soms vleugelverdedigers leken. ,,Maar ook dat is geen schande", zei Koeman. ,,Op die manier is Frankrijk wereldkampioen geworden."

Memphis Depay was de grote uitblinker bij Oranje. Hij maakte niet alleen zijn zevende treffer in tien interlands, maar stond met een hoekschop en een geslaagde loopactie ook aan de basis van de 1-0 en 3-0. Frenkie de Jong liet op het middenveld weer zien dat hij ook tegen Duitsland vrijuit kan voetballen alsof hij op een schoolpleintje staat.

Komende dinsdag in Brussel krijgt het Nederlands elftal tijdens een vriendschappelijk duel met België alweer een kans om zich met een groot voetballand te meten. De Rode Duivels voeren de wereldranglijst van de FIFA op dit moment zelfs samen met Frankrijk aan. Het is even afwachten of Koeman luistert naar enkele bezorgde clubtrainers die hopen dat hun spelers bij Oranje een beetje rust krijgen met het oog op de overvolle agenda van de komende weken.