Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

CSU in Beieren is absolute meerderheid kwijt

MÜNCHEN (ANP) - De al decennia regerende christendemocratische partij CSU heeft bij de deelstaatverkiezingen in het Duitse Beieren haar absolute meerderheid verloren. Na het tellen van de stemmen staan de christendemocraten op een verlies van 10,4 procent ten opzichte van 2013 en komen ze uit op 37,3 procent van de stemmen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Tweede partij wordt volgens de poll de Groenen met een 17,8 procent van de stemmen. De SPD, de landelijke coalitiepartner van de christendemocraten, verliest ruim de helft van zijn aanhang en komt uit op een historisch laagterecord van 9,5 procent. Daarmee worden de sociaaldemocraten de vijfde partij en kleiner dan nieuwkomer Alternative für Deutschland en partij van de Vrije Kiezers. De AfD kan rekenen op 10,3 procent.

De Conservatieve Vrije Kiezers krijgen 11,5 procent van de stemmen, een kleine stijging ten opzichte van 2013. Mogelijk gaat CSU-minister-president Markus Söder maandag in gesprek met deze partij voor het vormen van een coalitie.

De CSU heeft, met uitzondering van de jaren 2008-2013 toen de partij een coalitiepartner nodig had, decennialang met een absolute meerderheid Beieren geregeerd. In 2013 behaalde de CSU 47,7 procent van de stemmen en haalde daarmee voldoende zetels voor de absolute meerderheid.