Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Cyberveiligheid Nederland relatief goed'

DEN HAAG (ANP) - De cyberveiligheid van de Nederlandse overheid en bedrijven is relatief goed. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Risicorapportage Cyberveiligheid. Wel zijn grote bedrijven vaak beter beschermd tegen hackaanvallen dan bedrijven uit het midden en kleinbedrijf (mkb).

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Cybercriminelen kwamen de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws door zogeheten ransomware, een stukje software dat een computer blokkeert en instructies geeft om een betaling te doen waarna de criminelen de computer weer vrijgeven. Nu worden computers vaker gebruikt om cryptomunten te delven zonder dat de eigenaar van de computer dat weet.

De aandacht lijkt zich ook meer en meer naar mobiele apparaten te verleggen. Het aantal fraudepogingen via WhatsApp ligt dit jaar al drie keer zo hoog als in de drie jaar ervoor.

Afgelopen jaar zei bijna 12 procent van de Nederlanders slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit, een lichte stijging ten opzichte van 2016. De pakkans is echter relatief klein.