Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wall Street weer omlaag verliezen vorige week

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met beperkte verliezen gesloten, na de forse verliezen van vorige week door over opgelopen rentes op obligaties. Oplopende geopolitieke spanningen tussen westerse mogendheden en Saudi-Arabië, als gevolg van de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi, drukten het sentiment. Ook de handelsspanningen tussen de VS en China zorgden voor een negatieve tendens.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 25.250,55 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2750,79 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,9 procent tot 7430,74 punten.

De in de VS wonende journalist Kashoggi verdween begin deze maand, nadat hij het Saudische consulaat in Istanbul was binnengegaan. President Donald Trump zei Saudi-Arabië zwaar te straffen als zou blijken dat Khashoggi in het consulaat is vermoord.

Technologiebedrijven

Vooral technologiebedrijven moesten het ontgelden. Onder meer Apple, Google-moederbedrijf Alphabet, Amazon en Netflix leverden tot 2,1 procent in.

Bank of America (BofA) wist het afgelopen kwartaal een recordwinst in de boeken te zetten, maar zakte 1,9 procent. BofA profiteerde onder meer van de eerdere belastingverlagingen en de verbeterde economische omstandigheden. Ook de oplopende rentes deden de prestaties van de bank goed.

Sears

Bij de overige bedrijven heeft de geplaagde winkelketen Sears inmiddels faillissementsbescherming aangevraagd. Dit biedt onder meer de mogelijkheid grondig in de schuldenlast in te grijpen, zonder verplichte sluiting van het bedrijf. De afgelopen periode is veel van de beurswaarde van Sears al verdampt. Sears zakte maandag weer bijna 24 procent.

De defensiebedrijven Harris en L3 schoten tot 12,8 procent omhoog na bevestiging dat ze werken aan een samensmelting. Het fusiebedrijf krijgt een gezamenlijke waarde van zo'n 15 miljard dollar.

De euro was 1,1581 dollar waard, tegen 1,1589 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 04, procent meer op 71,66 dollar. Brentolie steeg eveneens 0,4 procent in prijs tot 80,73 dollar per vat.