Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bedreigde eik in berm A58 'boom van het jaar'

ULVENHOUT (ANP) - De met kap bedreigde eikenboom in de middenberm van de A58 in Brabant is uitgeroepen tot 'Boom van het jaar'. In totaal stemden 2834 mensen op de 'Troeteleik', zoals hij ook wel liefkozend wordt genoemd. Het is een duidelijke overwinning: nummer twee, de zogeheten Troostboom op landgoed TerWorm bij Heerlen, kreeg 1858 stemmen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De verkiezing was georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Na de winst in Nederland zal de eik meedingen naar de titel van 'Europese boom van het jaar'.

Duizenden automobilisten rijden dagelijks langs de opmerkelijke boom bij Ulvenhout, die herinnert aan wat eens de oprijlaan was van het verderop gelegen landhuis Anneville. Toen de snelweg in 1986 werd aangelegd, mocht de negentiende eeuwse eik blijven staan.

Maar de A58 wordt verbreed en daarom is er volgens Rijkswaterstaat geen plaats meer voor de markante boom. Aanpassingen om de eik van Anneville te behouden zouden zo'n 3,5 miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Volgens de planning moet de boom in 2020 worden gekapt.