'Seksistisch kerstliedje' geweerd door radiostation: 'Tekst niet passend in deze MeToo-tijden

Al jaren discussiëren ze in de VS over het kerstliedje: 'Baby, It’s Cold Outside'. De hit uit 1944 wordt nu echt geweerd door een radiostation in Ohio. De tekst zou te 'manipulatief en seksistisch' zijn.
Kerst MeToo

Door de MeToo-beweging werd de tekst van de kerstliedjes dit jaar nog zorgvuldiger bekeken. In de tekst van het nummer 'Baby, It’s Cold Outside' dringt een man er herhaaldelijk op aan om bij hem binnen te blijven met als reden dat het toch koud is binnen. Die tekst wordt nu ingeschat als manipulatief en seksistisch ook al weet iedereen dat het nummer uit een andere tijd kwam. 

"Ik besef dat dit lied in een andere tijd, in 1944 om precies te zijn, is geschreven, maar dit lied heeft in onze moderne wereld, waar #MeToo vrouwen eindelijk de stem heeft gegeven die ze verdienen, geen plaats," zo schrijft dj Glenn Anderson van Star 102 Cleveland op zijn blog. 

In de tekst van het nummer heeft de vrouw ook haar bedenkingen bij de vraag van de man. Zo denkt ze dat hij misschien wat in haar drankje heeft gedaan. Als ze zegt dat ze toch echt nee moet zeggen vraagt de man in het nummer of hij ook dichterbij mag komen zitten. Uiteindelijk geeft ze zich dan ook gewonnen. “Ik zal zeggen dat ik het geprobeerd heb," zo zingt ze waarop hij zegt, "wat heeft het voor zin mijn trots te krenken." 

Moderne versie

Een aantal jaren geleden werd er al een meer moderne versie van het nummer opgenomen met de titel: 'Baby, It’s Consent Inside'. Dat betekent ongeveer dat er toestemming moet zijn van zowel man als vrouw. Als hij in het orginele nummer zegt dat er geen taxi's meer zijn buiten bied hij in de moderne versie aan om een taxi te bellen. Dat is echter te laat zij heeft al een Uber besteld. 

Toch is er ook kritiek op de moderne versie. "“Dit maakt me zo triest. Dit liedje is nooit geschreven als een soort verkrachtingsnummer, het laat daarentegen juist zien hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan. Wat is er verkeerd met flirten? Als vrouw zou ik juist boos zijn als een man op het einde van een date niet probeert om de avond nog wat te rekken," zo staat te lezen in de commentaren onder het nummer. In Nederland is er nog geen enkel radiostation dat het nummer heeft geweerd! 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f035cc05fae0', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws