doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Is dit het einde van beroepscrimineel Greg Remmers?

Godfather Greg Remmers (70) werd deze maand opgepakt bij een grootscheepse politieactie.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e75ed755e2c img{#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e75ed755e2c img{#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e75ed755e2c img{#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e75ed755e2c img{#fig-61e75ed755e2c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}remmers

De Godfather achter tralies

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Godfather Greg Remmers (70) werd deze maand opgepakt bij een grootscheepse politieactie. Hij was betrokken bij de oprichting van de omstreden Caloh Wagoh MC en is daarnaast – sinds justitie een kroongetuige heeft weten te strikken – voor de tweede keer aangemerkt als verdachte in een moordzaak. Heeft hij zijn hand overspeeld?

“Dag jongen, stoor ik jou? Nee? Ik heb een vraag. Ik wil even langskomen en iets bespreken. Komt dat uit? Hoeveel mensen zitten er op de redactie?”

Het is begin 2017 en Greg Remmers belt. Een kwartier later staat hij voor de deur met twintig gebakjes, verdeeld over twee dozen. In de kamer van toenmalig hoofdredacteur Frans Lomans, een echte zoetekauw, nuttigen we de gebakjes, maar niet voordat Remmers aan de hele Panorama-redactie de zoetigheid heeft uitgedeeld en smakelijk eten heeft gewenst. Tussen het kauwen en het getik met vorken op de bordjes door vertelt Remmers, mooi pak aan, haren in de gel en strak naar achter gekamd, voor het eerst over zijn motorclub Caloh Wagoh.

We zijn verbaasd: waarom zou je een motorclub beginnen op het moment dat justitie vol inzet op bestrijding van die clubs? Iedere dag staan de bladen en nieuwssites er vol mee. Wat haal je je op de hals? Remmers retourneert onze vraag en is benieuwd of we weleens een drankje drinken in een café of op het terras. “Die prijzen zijn toch niet meer normaal? Wij geven onze leden de mogelijkheid om gezellig onder elkaar te zijn en tegen normale prijzen een drankje te drinken.” Remmers zegt dat hij het leuk vindt om mensen om zich heen te hebben en die hele aandacht van justitie? Ach, dat heeft hij zijn hele leven al. “Bovendien: als er niets gebeurt, is er ook niets, hè?”

Niet vies van een lijntje

Chester Gregory Remmers wordt geboren in het Indonesische Surabaya maar groeit op in Amstelveen. Hij begint net als zijn jongere broer Gary al op jonge leeftijd voor zichzelf. Als twintiger maakt hij naam als vechtsporter en als uitbater van sportscholen. ’s Avonds staat hij als beveiliger aan deuren van de betere discotheken in de Amsterdamse binnenstad.

Na de dood van zijn dealende broer – Gary komt op 23-jarige leeftijd om bij een auto-ongeluk in Amsterdam – begint Remmers zich meer en meer te manifesteren in ‘de handel’, onder andere als leverancier van marihuana aan coffeeshops en aan Amerikaanse legerbases in Duitsland. Opiumdelicten waarvoor hij in de zomer van 1977 – precies op de dag dat Elvis overlijdt – voor zeven maanden in de cel komt te zitten.

Hij stapt medio jaren tachtig over naar de lucratieve maar ook levensgevaarlijke cocaïnehandel. In deze periode bouwt Remmers een internationaal drugsnetwerk op met contacten tot, naar verluidt, diep in Zuid-Amerika. Zijn Wikipedia-pagina vermeldt een relatie met het Cali-Kartel.

Aan de Volkskrant geeft hij in 1993 in de Dag In Dag Uit-rubriek 羨chter de deur・ een interview waarin hij stelt dat hij het milieu niet per se nodig heeft. Hij kan v鳬l meer. Remmers is dan 45 jaar, vader van vijf kinderen en zit al vier jaar vast. Sportmasseur worden, dat lijkt hem wel wat. Het is een van zijn 粗xpertises・ vanaf zijn tijd dat hij nog aan vechtsport deed. Hij poneert het met een bravoure die hem ook later zo kenmerkt.

Eigenlijk wil hij dus iets anders. Maar, zo stelt hij tegelijkertijd vast, hij heeft het al vaker geprobeerd. Het lukt hem op de een of andere manier telkens niet, want er moet toch eten op tafel komen. “Dan krijg je weer een voorstel, en zeg je toch weer ‘ja’.” Mensen komen nu eenmaal altijd op hém af. “Weet je, want ik heb nu eenmaal dat karma.”

In hetzelfde interview bekent bekent hij niet vies te zijn van een jointje of een lijntje. Daardoor is hij op een bepaald moment in de problemen beland. 適ijk, ik verloor een beetje de voorzichtigheid uit het oog. Toen ben ik verkocht, denk ik.・ Met verkocht bedoelt hij verraden door iemand waardoor hij vast is komen te zitten.

Remmers legt dan uit dat een moment van onoplettendheid dodelijk kan zijn: “In de cokebusiness heb je geen vrienden. Je denkt: gepakt worden, kan mij niet gebeuren. Maar het gebeurt toch, want iedereen zit op je te loeren. Ook al heb ik er in de handel altijd mensen tussen gezet.”

Wat ook naar voren komt is zijn wrok ten opzichte van de autoriteiten. Opnieuw iets wat hij nooit kwijt zal raken. “Ik ben sterker dan zij. Ik ben misschien een crimineel en een schoft geweest. Maar de meesten in hun zwarte toga’s zijn grotere schoften dan ze willen toegeven.”

Stilte voor de storm

Eigenlijk lijkt hij in al die tijd weinig veranderd. Maar er is een verschil tussen de jonge en de oudere Greg. De laatste jaren straalt hij uit dat de periode van harddrugshandel – en de bijbehorende lifestyle die veelal leidde tot lange periodes achter de tralies – nu achter hem ligt. Hij lijkt het als zeventiger een tikkeltje rustiger aan te willen doen.

Hij draait zijn dagelijks rondje. ’s Ochtends zijn zoontje naar school brengen. Dan wat afspraken in de stad met af en toe een vriendelijk ogende bodyguard naast zich, of een bezoek aan een penitentiaire inrichting om daarna de kleine weer op te halen.

Wil je het hele artikel over Greg Remmers lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws