Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Raadkamer: 'Greg R. geen lid van criminele organisatie'

Bij navraag blijkt dat het OM een ander standpunt inneemt dan de rechter-commissaris bij het verlengen van het voorarrest van R. en R.

Raadkamer: 'Greg R. geen lid van criminele organisatie'

Een opvallende ontwikkeling achter de schermen in de zaak van Greg R. en Keylow, ofwel Delano R. Beide mannen worden door de rechter commissaris niet verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het OM houdt hier juist wel aan vast.

Welke rol speelde 'Godfather' Greg R. nu eigenlijk bij Caloh Wagoh MC. En is deze organisatie of 'Outlaw Motorclub' betrokken bij de criminele activiteiten van enkele leden die door justitie zijn aangeklaagd? Het zijn vragen die ongetwijfeld de afgelopen week in de Raadkamer aan bod zijn gekomen bij de bespreking van het voorarrest van de twee verdachten. Het zijn ook vragen die in het coververhaal van Panorama deze week aan bod komen.

Dat voorarrest is in beide gevallen verlengd met 90 dagen, zo schreven woensdag al. Nadat Greg R. en Keylow enkele weken geleden werden opgepakt bij een grote actie tegen Caloh Wagoh, georganiseerd vanuit de politie en het OM in de regio Den Haag.

Sindsdien hebben we geleerd dat justitie een kroongetuige heeft die zegt dat Greg R. en Keylow op een of andere manier betrokken waren bij de liquidatie van de Amsterdamse beroepscrimineeel Jair Wessels, juli 2017.

Het valt te veronderstellen dat R. en R. daarom nu langer vast moeten blijven zitten. Maar de rechter-commissaris, die gaat over het verlengen van dit voorarrest acht het op dit moment zeker niet bewezen dat beide mannen deelnamen aan een criminele organisatie. En dat is ondanks alle tegenslag wellicht een klein lichtpuntje voor beide verdachten. Het OM houdt weliswaar vast aan deze aanklacht - zo laat de persvoorlichter van het OM weten - maar in de praktijk wil het 'doorgaans' zeggen dat er niet veel bewijs voor deze aanklacht in het dossier aanwezig is.