Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een ex-junk wordt 75

Voor iemand die decennialang diverse ‘dodenlijsten’ heeft aangevoerd is 75 jaar best een leeftijd om even bij stil te staan.

Keith

Rolling Stone Keith Richards viert mijlpaal

Voor iemand die decennialang diverse ‘dodenlijsten’ heeft aangevoerd is 75 jaar best een leeftijd om even bij stil te staan. Dus kijken we, aan de hand van 11 Rolling Stones-nummers, terug op het met drank en harddrugs doordrenkte leven van riff-master Keith Richards.

1 Connection (Between the Buttons, 1967)

All I want to do is get back to you

Connection, I just can’t make no connection

But all I want to do is to get back to you

Everything is going in the wrong direction

The doctor wants to give me more injections

Giving me shots for a thousand rare infections

And I don’t know if he’ll let me go

Dit is een van de eerste nummers van the Rolling Stones waarop het schrapende stemgeluid van gitarist Keith Richards goed te onderscheiden is. Officieel gaat het liedje over de lange wachttijden op luchthavens en de verveling die kan toeslaan, maar het geoefende Rolling Stones-oor weet beter. Richards, grotendeels verantwoordelijk voor Connection, kan geen ‘connectie’ krijgen om z’n dope te scoren. Hij is op zoek naar zijn vaste dealer en waar hij nu zit is verdomme geen fatsoenlijke heroïne te krijgen. Alles loopt op deze manier in de soep. Met de ‘doctor’ wordt in junkie-kringen vaak de man bedoeld die een verslaafde kan helpen. En als Richards niet snel fatsoenlijk spul krijgt, dan is de doctor er zo weer vandoor. Ook dat nog. Het is drammerig junkie-gezeur van de bovenste plank.

In 1967 werden Richards en Jagger gearresteerd na een inval op Redlands, het landgoed van Richards. “Er werd aangebeld en toen ik naar buiten keek zag ik wel twintig dwergjes,” schreef Richards in zijn biografie Life. De politie was getipt door de chauffeur van Richards, zo bleek.

2 Mothers Little Helper (Aftermath, 1966)

Doctor please some more of these

Outside the door she took four more

What a drag it is getting old

Een ander vroeg werkje met een handvol pillen als centraal uitgangspunt, over hoe snel een verslaving kan toeslaan, vooral aan zogenaamde ‘voorgeschreven’ medicijnen. Destijds werd aangenomen dat dit nummer over valium of een afgeleide van valium gaat, maar het was meprobamaat, ook wel ‘miltown’ genoemd. Populair onder huisvrouwen werden de pillen ook al snel op middelbare scholen in Engeland verhandeld. Voor Jagger en Richards, die sinds kort hun eerste nummers samen schreven, was Mothers Little Helper meer een ‘soort grap’, zei Richards ooit. Hij wilde vooral duidelijk maken, dat de scheidslijn tussen highe huisvrouwen en stonede rockers flinterdun was. In hun meer dan vijftigjarige bestaan hebben de Stones dit nummer welgeteld één keer live gespeeld, tijdens een Amerikaanse televisieshow, met Brian Jones op sitar.

3 Bitch (Sticky Fingers, 1971)

I’m feeling so tired, can’t understand it

just had a fortnight’s sleep

I’m feeling so stoned, oooh so distracted

ain’t touched a thing all week

Feeling drunk, juiced up and sloppy

ain’t touched a drink all night

feeling hungry, can’t see the reason

just had a horse meat pie

Yeah when you call my name

I salivate like a Pavlov dog

yeah when you lay me out

my heart is beating louder than a big bass drum

Het veelgeprezen album Sticky Fingers uit 1971,  is van A tot Z drugsgerelateerd. Van heroïne word je slaperig, zoals de eerste zin al suggereert. En ‘horse’ is straattaal voor heroïne, veel moeilijker is het niet. De schrijver van het nummer is verheugd dat z’n volgende fix aanstaande is. Voordat de injectiespuit gevuld kan worden, moet de dope alleen nog even gemixt worden. Zoals zo vaak in teksten van de Stones wordt de liefde als metafoor gebruikt voor drugsgebruik. En junkies talen niet of nauwelijks naar seks.

“Vooral in periodes dat ik niks te doen had, ben ik heroïne gaan gebruiken,” schrijft Richards in zijn biografie. “Ik gebruikte vooral om de adrenaline-balans intact te houden. Als je aan het touren bent, ben je een soort atleet. Maar als de tour stopt, weet je lichaam niet dat er de volgende avond geen optreden meer is. Het is moeilijk om je daarop in te stellen. Heroïne maakte dat hele proces een stuk eenvoudiger.”

Wil je het hele artikel over Keith Richards lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..