doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Aanslag Panorama leidt tot undercover-actie

Ook tijdens de tweede pro forma zitting in de zaak tegen de drie verdachten die een aanslag op ons gebouw zouden hebben gepleegd blijkt weer hoe zwaar justitie tilt aan deze daad: de drie mogen de afhandeling van hun zaak niet in vrijheid afwachten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-648515cd62687 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648515cd62687 img{#fig-648515cd62687 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-648515cd62687 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648515cd62687 img{#fig-648515cd62687 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-648515cd62687 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648515cd62687 img{#fig-648515cd62687 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-648515cd62687 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648515cd62687 img{#fig-648515cd62687 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Aanslag Panorama leidt tot undercover-actie

De drie verdachten Richard Z. (42), John P. (46) en Mike van den B. (25) zouden op 21 juni van 2018 een aanslag hebben gepleegd op de redactie van Panorama met een anti-tankraket. Er vielen geen gewonden maar de schade aan het pand en binnen in het pand was enorm. Richard Z. werd als eerste aangehouden, eigenlijk maar een paar uur na de aanslag. Later werden ook Mike van den B. en John P. aangehouden. De drie mannen zijn allemaal gelieerd aan Motorclub Caloh Wagoh die momenteel zo onder vuur ligt van justitie.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Vandaag was de tweede pro forma-zitting in deze zaak. Daarin wordt bekeken hoe het staat met het onderzoek en beslist de rechter of de verdachten de behandeling van hun zaak in vrijheid mogen afwachten of niet. De verdachten zelf waren overigens voor het overgrote deel niet aanwezig: zowel Richard Z. als Mike van den B. lieten de zitting aan zich voorbij gaan. John P. zat er als enige om te horen dat ze alledrie ook oud en nieuw zullen vieren achter tralies. De rechter vond de daad waarvan zij verdacht worden toch wel zodanig de rechtsorde schaden dat ze nog steeds achter slot en grendel moesten blijven.

Undercover-actie

Tijdens de zitting is wel een opvallend nieuwtje naar voren gekomen: in de maanden na de aanslag hebben rechercheurs een Werken Onder Dekmantel-actie opgezet. Een speciaal daarvoor getrainde rechercheur is bij de woning van de vriendin van Richard Z. langsgegaan en deed zich voor als lid van Motorclub Caloh Wagoh. Richard Z. is president van het Woerdense chapter van Caloh Wagoh. Dit heeft een aantal dingen opgeleverd maar niet zoveel als wellicht vooraf was gehoopt. Het laat wel goed zien dat de politiediensten alle registers hebben opengetrokken om deze zaak te onderzoeken.

Er is door alle partijen ook vooruitgelopen op de inhoudelijke zitting in de zaak, die volgens het Openbaar Ministerie twee dagen in beslag zal nemen. Zo zullen er meerdere getuigen worden gehoord en zal ook een deskundige op het gebied van inslagen met anti-tankraketten worden gehoord. De verdediging wil daarmee aantonen dat er minder levensgevaar dreigde dan door het Openbaar Ministerie de hele tijd naar voren wordt gebracht. Er was op het ogenblik van de aanslag maar één persoon in het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam aanwezig. De verdediging van de verdachten wil hard maken dat die persoon onmogelijk levensgevaar opliep omdat diegene ook nog eens in een andere ruimte was dan waar de aanslag plaatsvond. De raket-deskundige van het NFI moet tijdens de inhoudelijke behandeling uitsluitsel geven wat er gebeurd zou zijn als de raket ook daadwerkelijk ontploft was.

Genoeg afstand

Wel is duidelijk dat de aanslagplegers wisten wat ze deden. Om zo'n projectiel goed z'n werk te kunnen laten doen moet je namelijk op een afstand van een paar honderd meter van het doelwit afstaan. Ze probeerden genoeg afstand te hebben tot de redactie maar door de bouw van de kantoren is dat lastig gebleken. De plek waar ze hebben gestaan is wel weer precies in een hoek waar de afstand tot onze redactieruimte het grootst is. Dit is ook de plek waar bij onze buren glasschade is ontstaan door de terugslag tijdens het afschieten van het projectiel.

De drie verdachten zelf zeggen nu nog weinig over het gebeuren. Dit zal wellicht anders worden in de toekomst. Mike van den B. heeft vandaag via zijn advocaat al aangekondigd te willen gaan praten en John P. denkt erover om te gaan verklaren. Van Richard Z. is het op dit moment onduidelijk of hij iets wil zeggen. Zijn advocaat is op vakantie en de invalster wist hierover geen uitsluitsel te geven.

Het is in ieder geval wel zeker dat de drie mannen tot maart 2019 vast zitten. Op de achtste van die maand zal er een derde pro forma-zitting komen. In juni zal de zaak inhoudelijk behandeld worden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws