Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brazilië stopt bescherming 'inheemse grond'

BRASILIA (ANP) - Brazilië stopt naar het zich laat aanzien met de toewijzing van gronden aan inheemse minderheden, voornamelijk indianen. Mogelijk worden ook bestaande beschermde gebieden opengelegd voor ontginning.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In een van de eerste acties van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt het ministerie van Landbouw de bevoegdheid te bepalen welk land als 'inheemse grond' speciale bescherming geniet. De nieuwe minister van Landbouw, Tereza Cristina Corrêa da Costa Dias, leidde eerder een boerenlobby en ze pleit voor de ontginning van land.

De taak om vast te stellen welke grond als inheems beschermd moet worden, lag bij een speciale overheidsinstelling die was verbonden aan het justitieministerie, de Funai (Nationale Stichting voor de Indianen). Die gold als een krachtig beschermer van de belangen van indianen.

Brazilië telt 210 miljoen inwoners, onder wie nog geen miljoen 'inheemse' inwoners'. Momenteel staat ruim 12 procent van de 8,5 miljoen vierkante kilometers die het land groot is, te boek als 'inheems'.